Potrzebujemy więcej upraw przemysłowych
Polska jest niezaprzeczalnie liderem w produkcji koncentratu jabłkowego (pierwsi w Europie, trzeci na świecie) - mamy 17 procentowy udział w światowym rynku tego produktu, a do jego produkcji wykorzystujemy ok. 60 procent krajowych zbiorów jabłek.
Polski koncentrat jabłkowy jest chętnie kupowany przez odbiorów zagranicznych ze względu na dobrą cenę i znakomitą jakość. W ostatnich sezonach nasza przewaga konkurencyjna wynikała z tego, że to był koncentrat dobrej jakości i o odpowiedniej kwasowości, jednak obecnie przewagę powoli tracimy. Wszystko za sprawą braku upraw przemysłowych. Zazwyczaj koncentrat jabłkowy produkowany jest z odsortu jabłek deserowych, a te są słodkie. Nam natomiast potrzebne są kwaśne, typowo przemysłowe odmiany jabłek.
Żebyśmy mogli utrzymać swoją pozycję na rynkach zagranicznych w Polsce, muszą pojawić się sady przemysłowe, w których produkowane będą jabłka o poszukiwanej przez kontrahentów, wyższej kwasowości. Im szybciej zrozumieją to sadownicy, tym lepiej - powiedział Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków.
Zobacz więcej: Jabłka
Po ile Idared?
czytaj dalej
Chile: rośnie eksport jabłek
czytaj dalej
Nie tylko na Mazowszu
czytaj dalej
Nienajlepsze prognozy na przyszłość
czytaj dalej
Chiny importują coraz więcej jabłek
Jest problem z GPP
czytaj dalej