Słowenia liderem w konsumpcji jabłek UE
Według oficjalnych danych produkcja jabłek w Słowenii w 2013 roku wyniosła niewiele ponad 92 tys. ton. Większość owoców trafiła na rynek jako owoc deserowy, niewielka tylko część jabłek została przetworzona.
Słowenia wciąż więcej jabłek eksportuje niż importuje, jednak w ostatnich latach bilans handlu zagranicznego notuje ujemne saldo – w 2013 roku import jabłek znacznie wzrósł względem eksportu. Wszystko za sprawą bardzo wysokiego spożycia jabłek przez słoweńskich konsumentów, które wynosi około 32 kg na osobę rocznie, czyli więcej niż połowę jabłka dziennie. To znacznie więcej niż średnia w Unii Europejskiej, która jest na poziomie 20 kg jabłek rocznie na osobę. W Polce jest jeszcze gorzej – niecałe 14 kg/osoba/rok. Najpopularniejszą w handlu odmianą w Słowenii jest Idared.
Zobacz więcej: Jabłka
Krym: import powstrzymuje wzrost cen jabłek
czytaj dalej
Singapur dla polskich jabłek za daleko?
czytaj dalej
Spadek popytu na jabłka na Ukrainie?
czytaj dalej
Jak zagospodarować jabłka z tegorocznych zbiorów?
czytaj dalej
Gala dziś i rok temu. Jaka różnica?
czytaj dalej
Ukraina: fatalny sezon w handlu jabłkami
czytaj dalej