Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Światowe treny w spożyciu jabłek

2015-12-28 08:03

W 2013 roku na całym świecie wyprodukowano około 824 mln ton świeżych owoców, a w przypadku samych jabłek było to 81 mln ton, co stanowi aż 12 proc. całkowitej produkcji. Jabłka zatem, zaraz po bananach są najliczniej produkowanymi świeżymi owocami na świecie. Zaraz po nich plasują się winogrona – 77 mln ton, a następnie pomarańcze – 71 mln ton. Biorąc pod uwagę wszystkie gatunki rolnicze, jabłko jest na 20 pozycji, po trzcinie cukrowej, ryżu, kukurydzy oraz pszenicy.

 

Globalna produkcja jabłek zdominowana jest przez Chiny. Około 49 proc. światowej produkcji, czyli około 40 mln ton pochodzi właśnie z Chin. Daleko w tyle plasują się Stany Zjednoczone (na drugim miejscu) produkując około 4 mln ton. Około 4 proc. światowej produkcji należy do Turcji oraz kolejne 4 proc. do Polski. Na piątym miejscu wśród „jabłkowych” liderów znajdują się Włochy.

Dla porównania, Austria ma zaledwie 0,47 proc. udziału w światowym rynku z produkcją jabłek na poziomie 375 tys. ton.

 

 

Spożycie jabłek na świecie

Według badań AMI, konsumpcja jabłek na świecie uległa drastycznym zmianom w ciągu ostatnich 10 lat. Największa różnica widoczna jest pomiędzy krajami produkującymi i nie, lub niewiele produkującymi owoców tego gatunku.

W krajach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej produkujących jabłka spożycie jabłek wyraźnie spadło, o minus 11 proc. w Europie Zachodniej i o minus 8 proc. w Ameryce Północnej. 

W Afryce i Azji Południowo-Wschodniej, czyli w regionach nie produkujących jabłek owoc ten staje się coraz bardziej popularne. Afryka Zachodnia wykazuje największy wzrost konsumpcji, aż o 175 proc. W Afryce Wschodniej i Południowo-Wschodniej Azji konsumpcja wzrosła o 70 proc. 

 

Spadek konsumpcji jabłek w Europie

Spożycie jabłek w UE (około 500 mln mieszkańców) wynosi średnio o 15 kg na osobę. W Austrii popyt na jabłka jest wyższy a spożycie sięga 19 kg na osobę. Całkowite spożycie jabłek w UE wynosi około 7,5 mln ton rocznie. Niestety w ciągu ostatnich lat widoczny jest spadek konsumpcji owoców tego gatunku. Tendencja spadkowa wynosi około 2 proc. rocznie – jest to znaczna wielkość 150 tys. ton, co stanowi duże wyzwanie dla tamtejszych producentów.

 

Spożycie jabłek w Polsce

Polska jest jednym z krajów, w których na przestrzeni ostatnich lat konsumpcja jabłek znacznie spadła. Jeszcze przed dekadą średnie spożycie w Polsce wynosiło 23 kg na osobę rocznie. W 2013 roku spadło do zaledwie 14 kg/osoba/rok. Miniony sezon przyniósł odwrócenie trendu i ponowny, choć niewielki wzrost zainteresowania jabłkami wśród polskich konsumentów. Według najnowszych danych w 2015 roku spożycie jabłek wrosło o ok. 7 proc. i wyniosło około 17 – 18 kg na osobę.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE