Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

„Tłuste jabłka” – eksporterzy nie akceptują, konsumenci się obawiają.

2014-01-10 18:10

To właśnie „jakość skórki” nabiera w ostatnim czasie coraz większego znaczenia w handlu jabłkami, nie tylko z rynkami wschodnimi, ale i na rynku krajowym. Coraz częściej passe staje się skórka tzw. tłusta, czyli pokryta grubą warstwą wosku. Warstwa ta sprawia, że jabłka wydają się być tłuste i błyszczące.
Eksporterzy nie akceptują takich owoców, konsumenci natomiast obawiają się, że wosk ten jest po prostu sztuczny i został nałożony na jabłka drogą mechaniczną. Nic bardziej mylnego. Pojawianie się warstwy wosku jest procesem naturalnym, będącym wynikiem szybkiego dojrzewania jabłek. Pojawia się on, gdy owoce przechowywane są zbyt długo lub gdy za długo leżą w cieple na sklepowych półkach.

Jak uchronić się przed „tłustymi jabłkami”? Czynnikami decydującymi o warstwie woskowej na jabłkach są:

  • czynnik odmianowy – są odmiany, takie jak Ligol, grupa Jonagoldów, Cortland czy Lobo, na których warstwa wosku się pojawia, a są odmiany, które pozostają suche pomimo zaawansowanego procesu dojrzewania, takie jak np. Szampion.
  • warunki przechowalnicze – jabłka przechowywane w „lepszych” warunkach przechowalniczych dłużej zachowają świeży wygląd i nie pojawia się na nich tłusta warstwa wosku – najszybciej w przechowalni, najdłużej w KA i ULO. Ważna jest także temperatura – nie powinna być za wysoka, gdyż to przyspiesza proces dojrzewania, a tym samym pokrycie jabłek woskiem.
  • na pułapie handlu detalicznego ważne jest by jabłka przechowywać w chłodzie i aby nie przetrzymywać ich zbyt długo – jeśli na owocach zacznie się pojawiać tłusta warstwa wosku, procesu tego nie można już zatrzymać i oznacza to, że jabłka zaczęły intensywnie dojrzewać.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE