Turecki rynek jabłek
W sezonie 2015/16 prognozowane zbiory jabłek w Turcji to około 2,540 mln ton wobec 2,109 mln ton w poprzednim sezonie. Około 90 proc. produkcji zostaje skonsumowane na lokalnym, tureckim rynku, a jabłka są jednymi z najbardziej popularnych owoców w Turcji. Około 5 proc. kierowane jest do przetwórstwa głównie w postaci soku i puszkowanych owoców, a około 5 proc. jest eksportowane.
Średnia wielkość spożycia jabłek w Turcji to około 30 kg/osobę rocznie, dla porównania w krajach unijnych jest to około 20,6 kg, a na całym świecie 8,2 kg/osobę. W sumie w sezonie 2015/2016 wielkość lokalnej konsumpcji tych owoców oszacowano na 2,432 mln ton.
Na eksport skierowane zostanie w bieżącym sezonie około 190,0 tys. ton jabłek, a w minionym sezonie było to 127,6 tys. ton. W sezonie 2014/2015 największymi odbiorcami tureckich jabłek były Irak, Syria, Rosja oraz Egipt - w sumie do tych 4 państw skierowano około 96 proc. eksportu. Import od lat utrzymuje się na bardzo niskim poziomie około 2,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Jabłka
Ukraina: rośnie eksport jabłek na Białoruś
czytaj dalej
Macedonia: rekordowe zbiory jabłek
czytaj dalej
Włochy: dobry początek sezonu
czytaj dalej
Chiński eksport koncentratu soku jabłkowego
czytaj dalej
Ukraińskie jabłka jednymi z najtańszych w Europie Wschodniej
czytaj dalej
Kazachstan zwiększa import mołdawskich jabłek
czytaj dalej