Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Chiński eksport koncentratu soku jabłkowego

Według danych Foodnews eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Chin w trzecim kwartale 2015 roku wyniósł 122,8 tys. ton i był o 22 proc. wyższy niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Było to jednak mniej niż dwa oraz trzy sezony wcześniej. Warto wspomnieć, że jeszcze w drugim kwartale br. Chiny odnotowały 24 proc. spadek eksportu w ujęciu rok do roku.

Dynamika wzrostu sprzedaży ZSJ z Chin zwiększa się - we wrześniu br. eksport osiągnął największą wielkość (jeśli chodzi o ten miesiąc) od 2010 roku - 46,7 tys. ton i był o 34 proc. wyższy niż rok wcześniej. Wg Foodnews, wzrost eksportu możliwy był dzięki dobrym zbiorom jabłek odmian wczesnych oraz niższym ich cenom w skupie, które przełożyły się na spadek cen ZSJ. Zwiększenie sprzedaży z Chin widoczne było szczególnie w eksporcie do Stanów Zjednoczonych. W trzecim kwartale br. Chiny zwiększyły dostawy na ten rynek o 49,4 proc. do 64,4 tys. ton. W samym wrześniu br. sprzedaż koncentratu z Chin do USA, w stosunku do analogicznego miesiąca przed rokiem, wzrosła ponad dwukrotnie do 23 tys. ton. Dostawy chińskiego koncentratu jabłkowego do USA, w kontekście oczekiwanego wzrostu produkcji w Chinach w bieżącym sezonie, będą odbywać się kosztem dostaw z krajów UE, w tym też z Polski.

Dla przypomnienia w całym sezonie 2014/2015 Polska wyeksportowała na rynek amerykański 32,5 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego, co stanowiło 10 proc. ogólnego krajowego wolumenu wywozu tego produktu na rynki zagraniczne (dane Eurostatu). Pewne oznaki osłabienia sprzedaży widoczne były już od początku bieżącego sezonu. Co prawda według danych Eurostatu polski eksport zagęszczonego soku z jabłek na rynek USA w dwóch pierwszych miesiącach bieżącego sezonu 2015/2016 tj. lipcu i sierpniu był wyższy niż przed rokiem (+ 1,1 tys. ton), to w samym sierpniu br. miesięczny wolumen dostaw na ten rynek z Polski osiągnął najniższą wielkość od września 2014 roku wynosząc zaledwie 307 ton. Podobnie jest w przypadku rynku rosyjskiego. W sierpniu br. wyeksportowano tam z Polski tylko 830 ton koncentratu czyli najmniej od 11 miesięcy. Czynnikiem wpływającym na osłabienie eksportu na rynki poza unijne jest obserwowany w ostatnich 12 miesiącach wzrost cen europejskiego koncentratu. Według Foodnews cena kilograma ZSJ z Polski w październiku br. kształtowała się na poziomie 1,20 euro/kg i była aż o 76 proc. wyższa niż przed rokiem. Mimo wciąż sprzyjającej eksporterom sytuacji na rynku walutowym, konkurencyjność cenowa koncentratu jabłkowego w UE zmniejszyła się. Warto jednak zaznaczyć że zapasy koncentratu jabłkowego na rynku krajowym i UE są niskie, co w sposób naturalny hamuje zagraniczną sprzedaż. Biorąc pod uwagę eksport z Chin, wzrost sprzedaży odnotowano również w przypadku niektórych krajów Unii Europejskiej. Od lipca do września br. Niemcy zaimportowały z Chin 7,4 tys. ton koncentratu (1,2 tys. ton w analogicznym okresie przed rokiem), Holandia natomiast 1,4 tys. ton (132 ton rok wcześniej).

 

 

 

 

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE