Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

UE: rynek jabłek – najnowsze dane

2013-12-23 13:45

USDA oszacowała ostateczne zbiory wszystkich jabłek w unijnej „28” na 11,459 mln ton w sezonie 2013/2014 wobec 11,439 mln ton w sezonie 2012/2013. Ponad 75 proc. łącznych unijnych zbiorów tych owoców pochodzi od 5 czołowych producentów - w tym przede wszystkim około 23 proc. udziału stanowi produkcja polska, 21 proc. włoska, 17 proc. francuska i po około 8 proc. i 6 proc odpowiednio Niemcy i Hiszpania. USDA podaje ponadto wielkość produkcji – tzw. komercyjnej i niekomercyjnej – w przypadku tej pierwszej są to dane zebrane na podstawie oficjalnych szacunków z sadów i w sezonie 2013/2014 taki szacunek to dokładnie 10,217 mln ton, pozostała ilość około 1,2 mln ton to tzw. produkcja niekomercyjna czy szacunkowe dane bazujące na zbiorach w przydomowych ogrodach oraz z drzew umiejscowionych na łąkach czy polach.
W przypadku zbiorów komercyjnych największy spadek zbiorów odnotowały w bieżącym sezonie Węgry – o 24 proc. oraz Niemcy – o 18 proc. Największy wzrost tegosezonowej produkcji miał miejsce między innymi w Chorwacji – o 140 proc., w Wielkiej Brytanii – o 30 proc. oraz w Danii – o 28 proc.

W sezonie 2013/2014 poziom konsumpcji jabłek w unijnej „28” oszacowano na 7,549 mln ton. Oprócz Hiszpanii, w której to pomarańcze są najchętniej spożywanym owocem, we wszystkich pozostałych krajach UE jabłka są najchętniej konsumowane.
Wstępne dane szacunkowe na sezon 2013/2014 zakładają wolumen eksportu na poziomie 1,51 mln ton wobec 1,57 mln ton wysłanych w sezonie 2011/2012. Najwięcej jabłek w poprzednim sezonie wysłano do Rosji – niecałe 866,0 tys. ton oraz na Białoruś – ponad 143,0 tys. ton. Ponadto 97,9 tys. ton to wysyłka do Algierii, po ponad 57,0 tys. ton do Libii i na Ukrainę oraz 51,0 tys. ton do Kazachstanu. W przypadku importu na bieżący sezon oszacowano go na około 555,0 tys. ton wobec ubiegłosezonowej wielkości 564,0 tys. ton. Kraje unijne najchętniej importują jabłka z Chile - w sezonie 2012/2013 było to niecałe 140,0 tys. ton oraz z RPA - ponad 137,0 tys. ton.


Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE