Unijny eksport do państw azjatyckich
W minionym roku kraje Unii Europejskiej wyeksportowały do państw azjatyckich około 240,3 tys. ton owoców i warzyw. Dla porównania rok wcześniej do omawianej grupy państw w tym między innymi do Chin, Hongkongu, Japonii oraz Mongolii i Korei kraje UE wysłały 193,7 tys. ton produktów ogrodnictwa.
W roku 2015 aż 137,0 tys. ton z wyeksportowanych owoców i warzyw stanowiła unijna cebula. Na drugim miejscu pod względem eksportu do Azji uplasowały się jabłka z wynikiem 56,0 tys. ton i kolejno owoce kiwi – 23,3 tys. ton oraz po około 10,0 tys. ton zielonego groszku, pomarańczy i gruszek.
Największym eksporterem na azjatyckie rynki w omawianym minionym roku była Holandia z wynikiem ponad 117,0 tys. ton (eksportująca głównie cebulę) oraz Włochy – ponad 34,0 tys. ton i Francja – 30,0 tys. ton owoców i warzyw oraz Hiszpania – niecałe 25,0 tys. ton.
W pierwszej połowie bieżącego roku kraje unijne wyeksportowały na Wschód Azji dokładnie 107,3 tys. ton owoców i warzyw, to o 26 proc. więcej wobec analogicznego okresu pierwszych sześciu miesięcy rok wcześniej. Tu ponownie największe ilości produktów pochodziły z Holandii – przeszło 31,4 tys. ton, a w wysyłce dominowała cebula – 77,8 tys. ton oraz jabłka – niecałe 35,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Jabłka
Rynek jabłek w Chinach
czytaj dalej
Uzbekistan rozszerza ofertę eksportową warzyw
Nie tak prosto ominąć embargo
czytaj dalej
Wartość światowego eksportu jabłek
czytaj dalej
Kto wyśle jabłka do Chin?
czytaj dalej
Białoruś pomaga obejść sankcje?
czytaj dalej