Węgry: mniejsza produkcja jabłek i wyższe ceny
Całkowitą powierzchnię węgierskich sadów jabłoniowych szacuje się na 26 - 27 tysięcy hektarów, z czego znaczna część stanowi nasadzenia starych odmian i większość z nich nie jest w ogóle nawadnianych. Fatalny stan jabłek z sadów tego typu sprawia, że aż 60-70 proc. całkowitej produkcji jabłek na Węgrzech trafia do przetwórstwa.
Według ekspertów, z powodu letniej suszy, produkcja jabłek w tym roku osiągnie poziom o 500 tysięcy ton niższy niż pierwotnie szacowano. W związku z tym odnotowano wzrost cen. Cena Idareda w tygodniach pomiędzy 39 a 42 wyniosła 179 forintów za kilogram (0,57 euro/kg) - o 55 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego, natomiast cena jabłek odmiany Golden Delicious 192 forintów za kilogram (0,61 euro/kg) - o 48 proc. więcej.
Tymczasem, saldo handlu zagranicznego jabłkami pozostaje dodatnie. Eksport jabłek do przetwórstwa wzrósł o 16 procent (do 679 ton) natomiast dostawy świeżych jabłek wzrosły o 55 proc. (do 8,6 tys. ton) w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2015 roku w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.
Zobacz więcej: Jabłka
Kazachstan: wyższe ceny jabłek
czytaj dalej
Kazachstan: większość jabłek na rynku to import
czytaj dalej
Ukraina: spada zainteresowanie Idaredem wśród sadowników
czytaj dalej
Rośnie produkcja jabłek w Rosji
czytaj dalej
Niemieccy sadownicy zazdroszczą polskim
czytaj dalej
Rosyjski import jabłek coraz mniejszy
czytaj dalej