Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy – wstępne dane o produkcji jabłek

Pierwsze aktualizacje dotyczące produkcji i sytuacji rynkowej zostały przeanalizowane podczas pierwszego w tym sezonie posiedzenia Komitetu Marketingowego Assomela, które miało miejsce 10 listopada.

Chociaż dane nie są jeszcze ostateczne, zwłaszcza dla niektórych regionów i późnych odmian, porównanie z głównymi producentami wskazuje na włoską produkcję zgodną z tym, czego oczekiwano w sierpniu, poza naturalnymi wahaniami na niektórych obszarach produkcyjnych. Według aktualizacji z 1 listopada produkcja krajowa powinna wynosić około 2,1 mln ton.

Jeśli chodzi o odmiany, to produkcja Golden Delicious jest obecnie znacznie poniżej średniej, za to jest nowy rekord zarówno dla Gali, jak i dla nowych odmian. Jeśli chodzi o Galę, nowe nasadzenia mogą zbliżyć tę odmianę do nasycenia rynku. Trend nowych odmian klubowych jest pozytywny i potwierdza uznanie konsumentów dla nowych propozycji odmianowych.

Mrozy, grad i ataki szkodników wpłynęły mniej niż oczekiwano i tylko na ograniczonych obszarach, a klimat, niezbyt gorący, pozwolił na dobre dojrzewanie owoców, które ogólnie wykazują dobry kaliber i dobrą jakość we wszystkich regionów produkcyjnych. Z tych powodów wolumen świeżych jabłek na rynku świezym będzie nieco wyższy niż oczekiwano i wyniesie nieco ponad 1,8 mln ton - wartość znacznie poniżej średniej z ostatnich sezonów.

Jeśli chodzi o sadownictwo ekologiczne, Włochy ogłaszają nowy rekord produkcji wynoszący ponad 185 000 ton, czyli prawie 9 procent całkowitej produkcji.

Biorąc pod uwagę znaczenie i rozwój sektora organicznego, Assomela powołała dedykowaną grupę dla tego segmentu, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.

Jeśli chodzi o sprzedaż, rynek wystartował dość dynamicznie, z dobrymi wynikami również w pierwszych dniach listopada, dość spokojnego, z punktu widzenia sprzedaży, miesiąca. Plany dekumulacji zostały już opracowane, a sprzedaż przebiega regularnie we Włoszech, w UE, a także poza Europą, wolniej, zarówno z powodu niepewności związanej z sytuacją kryzysową ovid, jak i z powodu wciąż dostępnych produktów z półkuli południowej.

W ramach UE wielkość produkcji jest na razie potwierdzona na poziomie około 10,7 mln ton, przy istotnym spadku produkcji francuskiej i hiszpańskiej, co jest korzystne dla włoskich operatorów, zarówno pod względem wpływu na bezpośredni handel z Francją i Hiszpanią, jak i prawdopodobnie mniejszy wywóz tych ostatnich do miejsc docelowych, które mogłyby być obsługiwane przez wysokiej jakości produkty włoskie.

Włoski sezon jabłkowy 2020/2021 rozpoczął się mocnym akcentem i na tej podstawie kolejne miesiące mogą przebiegać z taką samą płynnością.

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE