Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Globalny rynek kiwi

Globalne przychody z rynku owoców kiwi wyniosły 7,6 mld USD w 2018 roku. Wartość ta odzwierciedla całkowite przychody producentów i importerów (z wyłączeniem kosztów logistyki, kosztów marketingu detalicznego i marż detalistów, które zostaną uwzględnione w cenie ostatecznego konsumenta).

Konsumpcja według krajów

Chiny (2,3 mln ton) stanowiły kraj o największej konsumpcji owoców kiwi, obejmujący ok. 51 procent całkowitego spożycia. Ponadto spożycie owoców kiwi w Chinach siedmiokrotnie przekroczyło wartości odnotowane przez drugiego co do wielkości konsumenta na świecie, Włochy (314 tys. ton). Trzecią pozycję w tym rankingu zajął Iran (248 tys. ton) z udziałem 5,5 procent.

W latach 2007-2018 średnie roczne tempo wzrostu konsumpcji w Chinach wyniosło +6,1 procent. W pozostałych krajach średnie roczne stopy wzrostu były następujące: Włochy (+8,8 procent rocznie) i Iran (+7,8 procent rocznie).

Również pod względem wartości Chiny (3,9 mld USD) były liderem rynku kiwi. Drugie miejsce w tym rankingu zajęły Włochy (529 mln USD). Potem była Hiszpania.

Prognoza rynku 2019-2025

Kierując się rosnącym popytem na owoce kiwi na całym świecie, oczekuje się, że rynek utrzyma tendencję wzrostową konsumpcji w ciągu najbliższych siedmiu lat. Prognozuje się, że dynamika wzrostu rynku zwolni, osiągając przewidywany CAGR na poziomie +3,9 procent w siedmioletnim okresie od 2018 do 2025 roku, co ma doprowadzić do wzrostu wielkości rynku do 5,9 mln ton do końca 2025 roku.

Produkcja 2007-2018

W 2018 roku na całym świecie wyprodukowano 4,3 mln ton owoców kiwi; wzrost o 4,4 procent w porównaniu z poprzednim rokiem. Całkowita produkcja wykazała znaczny wzrost w latach 2007–2018: jej wielkość rosła średnio o 4,8 procent rocznie w ciągu ostatnich jedenastu lat. Jednak wzór trendu wskazywał pewne zauważalne wahania rejestrowane w analizowanym okresie. Na podstawie danych z 2018 roku produkcja owoców kiwi spadła o -5,1 procent w stosunku do wskaźników z 2016 roku. Tempo wzrostu wydawało się najszybsze w 2015 roku, kiedy wielkość produkcji wzrosła o 15 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Światowa produkcja owoców kiwi osiągnęła najwyższy poziom 4,5 mln ton w 2016 roku; jednak w latach 2017–2018 produkcja nie odzyskała tempa. Ogólny pozytywny trend pod względem produkcji owoców kiwi był w dużej mierze uwarunkowany silnym powiększeniem obszaru zbiorów i stosunkowo płaską tendencją w zakresie wielkości plonów.

Pod względem wartości produkcja owoców kiwi wyniosła 7,5 mld USD w 2018 roku, szacowana w cenach eksportowych. W okresie objętym przeglądem produkcja owoców kiwi nadal wykazuje znaczny rozwój. Najbardziej widoczne tempo wzrostu odnotowano w 2008 roku, kiedy wielkość produkcji wzrosła o 30 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Światowa produkcja owoców kiwi osiągnęła najwyższy poziom w 2018 roku i oczekuje się, że utrzyma wzrost w najbliższej przyszłości.

Produkcja według krajów

Chiny (2,1 mln ton) stanowiły kraj o największej wielkości produkcji owoców kiwi, co stanowi 50 procent produkcji całkowitej. Ponadto produkcja owoców kiwi w Chinach czterokrotnie przekroczyła wartości odnotowane przez drugiego co do wielkości producenta na świecie, Włochy (555 tys. ton). Nowa Zelandia (437 tys. ton) zajęła trzecie miejsce pod względem całkowitej produkcji z udziałem 10 procent.

W Chinach produkcja owoców kiwi rosła w średnim rocznym tempie +5,4 procent w latach 2007-2018. Pozostałe kraje produkujące odnotowały następujące średnie roczne tempo wzrostu produkcji: Włochy (+2,6 procent rocznie) i Nowa Zelandia (+1,1 procent rocznie).

Obszar zbiorów 2007-2018

W 2018 roku globalny obszar zbiorów owoców kiwi wynosił 260 tys. ha, co oznacza wzrost o 5,1 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Łączna powierzchnia zbiorów wykazała trwałą ekspansję w latach 2007-2018: jej wielkość zrosła średnio o 4,7 procent w ciągu ostatnich jedenastu lat. Jednak wzór trendu wskazywał pewne zauważalne wahania rejestrowane w analizowanym okresie. Na podstawie danych z 2018 roku powierzchnia zbiorów owoców kiwi spadła o -6,7 procent w porównaniu ze wskaźnikami z 2016 roku. Tempo wzrostu było najbardziej wyraźne w 2013 roku, kiedy powierzchnia zbiorów wzrosła o 29 procent rok do roku. W badanym okresie powierzchnia zbiorów przeznaczonych pod produkcję owoców kiwi osiągnęła maksimum na 279 tys. ha w 2016 roku; jednak w latach 2017–2018 powierzchnia zbiorów była nieco niższa.

Wydajność 2007-2018

Średnia globalna wydajność owoców kiwi wyniosła w 2018 roku 16 ton na hektar, stabilizując się w poprzednim roku. Jednak w omawianym okresie plon owoców kiwi nadal wykazuje względnie płaski wzorzec trendu. Najbardziej widoczne tempo wzrostu odnotowano w 2014 roku, wzrost o 11 procent rok do roku W okresie objętym przeglądem średni plon owoców kiwi osiągnął swój szczytowy poziom wynoszący 17 ton na ha w 2008 roku; jednak w latach 2009-2018 wydajność nie odzyskała tempa.

Eksport 2007-2018

W 2018 roku światowy eksport owoców kiwi wyniósł 1,4 mln ton, zmniejszając się o -2,4 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Całkowita wielkość wywozu rosła średnio o 1,7 procent w latach 2007–2018; wzorzec trendu pozostał względnie stabilny, przy czym w badanym okresie zaobserwowano jedynie niewielkie wahania. Tempo wzrostu wydawało się najszybsze w 2015 roku, kiedy eksport wzrósł o 22 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Światowy eksport osiągnął najwyższy poziom 1,7 mln ton w 2016 roku; jednak w latach 2017–2018 eksport pozostawał na niższym poziomie.

Pod względem wartości eksport owoców kiwi wyniósł 2,8 mld USD (szacunki IndexBox) w 2018 roku. Eksport ogółem wykazał ekspansję w latach 2007-2018: jego wartość rosła średnio o 1,7 procent rocznie w ciągu ostatnich jedenastu. Jednak wzór trendu wskazywał pewne zauważalne wahania rejestrowane w analizowanym okresie. Na podstawie danych z 2018 roku wartość eksportu owoców kiwi wzrosła o +34,1 procent w porównaniu ze wskaźnikami z 2014 roku. Tempo zwyżki wydawało się najszybsze w 2008 roku i wzrosło o 26 procent rok do roku. Globalny eksport osiągnął najwyższy poziom w 2018 roku i oczekuje się, że utrzyma wzrost w najbliższej przyszłości.

Eksport według krajów

Nowa Zelandia (417 tys. ton) i Włochy (289 tys. ton) były głównymi eksporterami owoców kiwi w 2018 roku, odpowiadając za blisko 29 i 20 procent całkowitego eksportu. Kolejne miejsce w rankingu zajęły Chile (183 tys. ton), a następnie Grecja (135 tys. ton), Belgia (109 tys. ton) i Iran (93 tys. ton). Wszystkie te kraje łącznie miały blisko 36 procent udział w całości eksportu. Niemcy (31 tys. ton) były na kolejnym miejscu.

W latach 2007–2018 najbardziej znaczące tempo wzrostu eksportu wśród głównych krajów eksportujących osiągnął Iran, podczas gdy inni światowi liderzy doświadczyli mniejszego tempa wzrostu.

Pod względem wartości Nowa Zelandia (1,2 mld USD) pozostaje największym dostawcą owoców kiwi na świecie, stanowiąc 42 procent światowego eksportu. Drugą pozycję w rankingu zajęły Włochy (518 mln USD), z udziałem 18 procent w światowym eksporcie. Na trzecim miejscu znalazła się Belgia z udziałem 11 procent.

W latach 2007-2018 średnie roczne tempo wzrostu wartości w Nowej Zelandii wynosiło +7,0 procent. W pozostałych krajach średnie roczne stawki były następujące: Włochy (+2,3 procent rocznie) i Belgia (+2,2 procent rocznie).

Ceny eksportowe według krajów

Średnia cena eksportowa owoców kiwi wyniosła 1994 USD za tonę w 2018 roku, co oznacza wzrost o 3,8 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. W ciągu ostatnich jedenastu lat rosła ona średnio +3,2 procent rocznie. Najbardziej widoczne tempo wzrostu odnotowano w 2014 roku, kiedy średnia cena eksportowa wzrosła o 22 procent rok do roku. W okresie objętym przeglądem średnie ceny eksportowe owoców kiwi osiągnęły maksimum w 2018 roku i prawdopodobnie w najbliższym czasie zapewnią stały wzrost.

Istniały znaczne różnice w średnich cenach między głównymi krajami eksportującymi. W 2018 roku krajem o najwyższej cenie była Nowa Zelandia (2885 USD za tonę), a Iran (1015 USD za tonę) należał do najniższych.

Od 2007 do 2018 roku najbardziej zauważalne tempo wzrostu cen osiągnął Iran, podczas gdy inni światowi liderzy doświadczyli skromniejszego tempa wzrostu.

Import 2007-2018

W 2018 roku ilość owoców kiwi importowanych na całym świecie wyniosła 1,7 mln ton, co oznacza wzrost o 3,9 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Całkowita wielkość przywozu rosła średnio o 3,6 procent rocznie w okresie od 2007 do 2018 roku; wzór trendu wskazywał jednak na zauważalne wahania w badanym okresie. Tempo wzrostu wydawało się najszybsze w 2015 roku i wyniosło 17 procent rok do roku. Globalny import osiągnął najwyższy poziom w 2018 roku i prawdopodobnie utrzyma swój wzrost w najbliższej przyszłości.

Pod względem wartości import owoców kiwi wyniósł 3 mld USD (szacunki IndexBox) w 2018 roku. Import ogółem wykazał znaczny wzrost w latach 2007–2018: jego wartość rosła średnio o 3,6 procent rocznie w ciągu ostatnich jedenastu lat. Jednak wzór trendu wskazywał pewne zauważalne wahania rejestrowane w analizowanym okresie. W 2018 roku wartość importu owoców kiwi wzrosła o +47,9 procent w stosunku do wskaźników z 2013 roku. Najbardziej widoczne tempo wzrostu odnotowano w 2008 roku, kiedy import wzrósł o 23 procent rok do roku. Globalny import osiągnął najwyższy poziom w 2018 roku i prawdopodobnie utrzyma swój wzrost w najbliższym czasie.

Import według krajów

Hiszpania (221 tys. ton), Chiny (182 tys. ton), Belgia (156 tys. ton), Japonia (106 tys. ton), Niemcy (96 tys. ton), Holandia (79 tys. ton), Francja (78 tys. ton), Rosja (72 tys. ton), Stany Zjednoczone (69 tys. ton), Włochy (48 tys. ton), Tajwan (42 tys. ton) i Korea Południowa (33 tys. ton) odpowiadały za około 72 procent całkowitego przywozu owoców kiwi w 2018 roku.

W latach 2007–2018 najbardziej znaczące tempo wzrostu importu, wśród głównych krajów importujących, osiągnęły Chiny, podczas gdy inni światowi liderzy doświadczyli mniejszego tempa wzrostu.

Pod względem wartości Japonia (371 mln USD), Chiny (369 mln USD) i Hiszpania (285 mln USD) były krajami o najwyższym poziomie importu w 2018 roku, co łącznie stanowiło 34 procent światowego importu.

Spośród głównych krajów importujących Chiny odnotowały najwyższą stopę wzrostu importu w ciągu ostatnich jedenastu lat, podczas gdy inni światowi liderzy doświadczyli mniejszego tempa wzrostu.

Ceny importowe według krajów

Średnia cena importowa owoców kiwi wyniosła w 2018 roku wyniosła 1806 USD za tonę, co oznacza wzrost o 4,3 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. W okresie od 2007 do 2018 roku wzrosła ona średnio o roczną stopę +2,1 procent. Tempo wzrostu wydawało się najszybsze w 2008 roku, kiedy średnia cena importowa wzrosła o 18 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Globalna cena importowa osiągnęła najwyższy poziom 1875 USD za tonę w 2014 roku; jednak w latach 2015–2018 ceny importowe były nieco niższe.

Istniały znaczne różnice w średnich cenach między głównymi krajami importującymi. W 2018 roku krajem o najwyższej cenie była Japonia (3493 USD za tonę), a Rosja (1070 USD za tonę) była jednym z najniższych.

W latach 2007-2018 najbardziej znaczące tempo wzrostu cen osiągnął Tajwan, podczas gdy inni światowi liderzy doświadczyli skromniejszego tempa wzrostu.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE