Nie wykorzystujemy wszystkich rynków zbytu
2013-08-05 10:21
Najczęstszym powodem utraty przez warzywa i owoce przymiotu koszerności są robaki, które mogą zagnieździć się w śliwkach, główce kapusty czy pędach kopru. Aby temu zaradzić, potrzebna jest bardzo staranna kontrola oraz wydajne maszyny płuczące - zauważa Rzeczpospolita.
- W owocach i warzywach wykluczone są wszelkie składniki i dodatki pochodzenia zwierzęcego, jak np. żelatyna. Po za tym wszystkie przetwory wytwarzane rzetelnie, z zachowaniem tradycyjnych receptur i zasad higieny są w praktyce koszerne – podkreśla prezes Polanu Henryk Nowicki.
Rzeczpospolita zauważa, pomimo to krajowe zakłady owocowo-warzywne oferujące certyfikowaną żywność koszerną można policzyć na palcach.
Zobacz więcej: Ceny owoców
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Argentyna zmniejsza eksport jabłek do Rosji
2013-08-02 13:35
Według oficjalnych danych Rosstat, w sezonie 2012/13 eksport jabłek z Argentyny do Rosji wyniósł 28 tys. ton.
czytaj dalej
Indie mogą wstrzymać eksport cebuli
2013-07-30 15:20
Rząd w Indiach rozważa wprowadzenie zakazu eksportu cebuli.
czytaj dalej
Holandia: eksport cebuli w 25. tygodniu 2013
2013-07-29 10:55
Według danych z portalu tuinbouw.nl w sezonie 2012/2013, to jest od 9 lipca 2012 roku do 23 czerwca 2013 roku z Holandii wyeksportowano 980 tys. ton cebuli. O 127 tys. ton więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.
czytaj dalej
Eksport brukselki w I kw. 2013 r.
2013-07-26 08:00
Prezentujemy dane Głównego Urzędu Statystycznego dotyczące eksportu brukselki świeżej i schłodzonej w pierwszym kwartale 2013 roku.
czytaj dalej
Eksport sałaty w I kw. 2013 roku
2013-07-24 10:00
Prezentujemy dane Głównego Urzędu Statystycznego dotyczące eksportu sałaty w pierwszym kwartale 2013 roku.
czytaj dalej



