Unijny rynek migdałów
W sezonie 2015/2016 prognozowane zbiory migdałów w UE 28 to około 85,0 tys. ton wobec 79,7 tys. ton w sezonie poprzednim. Kraje unijne są liczą się w świecie zarówno jako producent jak i konsument tych orzechów.
W zbiorach migdałów liczą się przede wszystkim dwa kraje unijne – Hiszpania ze zbiorami w bieżącym sezonie na poziomie 63,2 tys. ton oraz Włochy z około 12,0 tys. ton migdałów. Unijny rynek migdałów uzależniony jest przede wszystkim od importu – w bieżącym sezonie sprowadzonych zostanie około 235,0 tys. ton tych orzechów, a wyeksportowanych zaledwie 12,0 tys. ton. Największym eksporterem migdałów na unijny rynek są od lat Stany Zjednoczone, które w minionym sezonie dostarczyły aż 217,0 tys. ton migdałów. Ponadto około 20,0 tys. ton to import z Australii a także około 2,0 tys. ton z Maroka.

Zobacz więcej: Orzechy
Światowy rynek migdałów
Więcej migdałów w Hiszpanii
czytaj dalej
Rozwija się bułgarski rynek orzechów
czytaj dalej
Bułgaria: spadek produkcji owoców
czytaj dalej
Hiszpania: wzrost produkcji migdałów
czytaj dalej