Bułgaria: spadek produkcji owoców
Zgodnie z analizą Ministerstwa Rolnictwa Bułgarii produkcja owoców w 2014 roku spadła względem poprzedniego sezonu z powodu niekorzystnych warunków atmosferycznych panujących w sezonie - mróz, intensywne opady deszczu oraz grad. W omawianym okresie zbiory owoców z drzew wyniosły 168,6 tys. ton - o 20,1 proc. mniej jak w 2013 roku.
W przypadku malin spadek produkcji wyniósł 16,8 proc. O 36,9 proc. mniej zebrano moreli. W przypadku orzechów było jeszcze gorzej, redukcja produkcji wyniosła nawet 76,2 proc., a samych migdałów 55,1 proc. Zbiory gruszek i brzoskwiń także były słabsze - odpowiednio o 26 i 18,2 proc.
W przypadku jabłek pomimo ograniczenia powierzchni uprawnej dla tego gatunku, produkcja w 2014 roku pozostała na podobnym poziomie jak w poprzednim roku (- 0,9 proc.). Według wstępnych danych, produkcja winogron w omawianym roku wyniosła nieco ponad 7 tys. ton. Jest to o prawie 58 proc. mniej jak przed rokiem.