Hiszpania: mniejsze zbiory cytryn?
Zgodnie z danymi AILIMPO w nadchodzącym sezonie produkcja cytryn będzie o 3,7 proc. niższa od poprzedniosezonowej i wyniesie łącznie 1.115.000 ton. Rok temu kampania cytrynowa zamknęła się wielkością 1.157.800 i zakończyła dokładnie 31 sierpnia 2017 roku.
Wielkość produkcji pod kątem poszczególnych odmian przedstawia się następująco. W przypadku cytryn Fino spodziewany jest wzrost o 12 proc. w ujęciu rok do roku, a całkowite zbiory powinny osiągnąć poziom 907.000 ton. Wzrost ten spowodowany jest wejściem w produkcję nowych sadów cytrynowych.
W przypadku cytryn Verna spodziewany jest dla odmiany 40-procentowy spadek produkcji spowodowany wysoką temperaturą, która w maju i czerwcu w czasie kwitnienia i utrudniła zapylenie. Przewidywana produkcja cytryn tej odmiany powinna osiągnąć pułap 208.000 ton.
Początek kampanii cytrynowej dla odmiany Fino miał miejsce już w ostatnim tygodniu września i stopniowo się rozwija, pierwsze większe partie owoców trafią jednak na rynek dopiero pod koniec października a tym samym rozpocznie się eksport na pełnych obrotach.
Niewielki tylko spadek produkcji względem poprzedniego sezonu może oznaczać zbieżność cen z poprzednim sezonem. Wszystko jednak zależy od hiszpańskich dostawców, którzy mają świadomość iż są praktycznie monopolistami na europejskim rynku w miesiącach zimowych i wiosennych w krajach UE.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Hiszpania: spadek produkcji owoców cytrusowych
czytaj dalej
Turcja wkroczyła na rynek?
czytaj dalej
Południowa półkula wciąż „rządzi”
czytaj dalej
Spokojniej niż przed rokiem
czytaj dalej