Holenderski handel zagraniczny pomarańczami
W całym 2015 roku Holendrzy zaimportowali w sumie 495,5 tys. ton pomarańczy wobec 448,4 tys. ton rok wcześniej. Około 380,0 tys. ton stanowiły zakupy z państw trzecich, a 116,4 tys. ton z pozostałych państw unijnych. W przypadku dostaw wewnątrzunijnych niemal 100 proc. pochodziło z Hiszpanii – niecałe 98,0 tys. ton, a z Wielkiej Brytanii około 10,0 tys. ton pomarańczy. Dla dostaw z państw trzecich aż 215,6 tys. ton to pomarańcze z RPA, około 67,5 tys. ton z Egiptu i prawie 50,0 tys. ton z Maroka. W pierwszej połowie 2016 roku import pomarańczy w Holandii zamknął się wynikiem 290,2 tys. ton, z czego 216,6 ty. ton to import z państw trzecich.
W analogicznym okresie roku 2015 Holendrzy wyeksportowali łącznie 212,9 tys. ton pomarańczy, w tym 200,9 tys. ton do pozostałych państw unijnych a zaledwie 11,9 tys. ton do państw trzecich. Najchętniej reeksportowane z Holandii cytrusy sprowadzali Niemcy - w 2015 roku było to prawie 54,0 tys. ton oraz Francuzi – 36,5 tys. ton, a także Belgowie – 26,4 tys. ton. W pierwszych sześciu miesiącach minionego roku wielkość eksportu to 98,8 tys. ton, w tym ponad 90,0 tys. ton skierowano na rynki unijne.
Światowy handel pomarańczami
czytaj dalej
Hiszpański eksport pomarańczy
czytaj dalej
Turecki eksport cytrusów
czytaj dalej
Światowa produkcja owoców
czytaj dalej
Unijny eksport do państw azjatyckich
czytaj dalej