Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Marokański rynek pomarańczy

2016-08-03 11:02

Najnowsze dane produkcyjne za sezon 2015/2016 szacują produkcję pomarańczy w Maroku na poziomie 922,0 tys. ton – co daje 6 proc. wzrost wobec poprzedniego sezonu. Kilka ostatnich sezonów to okres silnego wzrostu obszaru upraw drzewek pomarańczowych – jeszcze w sezonie 2007/2008 była to powierzchnia 39,7 tys. ha, podczas gdy w bieżącym, omawianym sezonie jest to aż o 40 proc. więcej – 55,8 tys. ha.

W omawianym okresie w marokańskich zbiorach pomarańczy dominują w zasadzie dwie odmiany tych cytrusów – Maroc Late z wynikiem 441, tys. ton oraz 331,0 tys. ton odmiany Navel. Bieżąca, krajowa konsumpcja określona została na około 777,0 tys. ton. Do przetwórstwa trafia corocznie niewielka ilość pomarańczy – około 50,0 - 70,0 tys. ton, a na sezon 2015/2016 przewiduje się 55,0 tys. ton. Niewiele cytrusów jest także eksportowanych – w omawianym okresie eksport szacuje się 90,0 tys. ton, a owoce te kierowane są przede wszystkim do Holandii, Szwecji oraz do Rosji. Co ciekawe jeszcze w latach 90. eksportowano około 400,0 tys. ton pomarańczy.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE