Turecki eksport owoców i warzyw
W minionym roku Turcja wyeksportowała łącznie 3.550 mln ton owoców i warzyw, czyli o 5 proc. mniej niż rok wcześniej – wówczas było to 3.732 mln ton. Ze wspomnianej ilości około 784,0 tys. ton stanowił eksport do państw unijnych.
Dane statystyczne nie obejmują wprowadzonego od stycznia bieżącego roku przez Rosjan embargo na tureckie produkty i tym samym największym importerem tureckich owoców i warzyw w omawianym okresie minionego roku była właśnie Rosja z wynikiem 1,283 mln ton, wobec 1,333 mln ton w roku 2014. Drugim pod względem wolumenu importu owoców i warzyw z Turcji był Irak – 658,2 tys. ton i kolejno Ukraina – 163,3 tys. ton, Niemcy – 150,2 tys. ton oraz Arabia Saudyjska – 143,5 tys. ton i Rumunia – ponad 110,0 tys. ton.
Wśród eksportowanych z Turcji produktach dominowały zdecydowanie owoce – w roku 2015 było to 2,599 mln ton oraz dokładnie 950,9 tys. ton warzywa. Wśród owoców najwięcej wyeksportowano mandarynek – 561,5 tys. ton, cytryn – 471,6 tys. ton, pomarańczy – niemal 334,0 tys. ton oraz winogron – 175,2 tys. ton. Natomiast najwięcej spośród warzyw wysłano z Turcji pomidorów – 541,7 tys. ton oraz cebuli – niecałe 94,0 tys. ton.
Ukraina – ceny warzyw i owców wciąż w dół
Rosja – warunki zniesienia antytureckiego embarga
Prognoza produkcji jabłek i gruszek na południowej półkuli
Prognoza produkcji owoców i warzyw w Turcji
Rosja pyta! Skąd te owoce i warzywa?
czytaj dalej
Polska i Hiszpania - największe potęgi owocowe Europy
czytaj dalej