Maroko: eksport cytrusów wyższy jak rok temu
Według danych EACCE (Kontrola eksportu i koordynacja branżowa) do dnia 15 grudnia 2014 roku włącznie, eksport owoców cytrusowych w Maroko osiągnął poziom 135,685 tys. ton. Większość wywiezionych owoców stanowiły mandarynki - aż 130,466 tys. ton. Pomarańczy w tym samym okresie wyeksportowano zaledwie 4,626 tys. ton.
Ponad połowa eksportowanych mandarynek pochodziła z regionu Sus - około 81,157 tys. ton owoców, drugim największym regionem eksportującym te cytrusy był region Oriental, skąd wyjechało 29,066 tys. ton owoców.
Embargo pomaga marokańskim eksporterom w handlu. Jeszcze rok temu branża ta przeżywała spore problemy. Ceny owoców były skrajnie niskie, a przez konkurencję ze strony Hiszpanii wielkość eksportu zamknęła się wielkością niższą od wstępnie szacowanej (w 2013 roku eksport mandarynek wyniósł około 115 tys. ton - liczono natomiast na 180 tys. ton). W tym roku Rosja zamykając granicę z UE dała szansę m. in. właśnie Maroko na intensywniejszy handel.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Marokańscy producenci nie chcą popełnić znów błędów
czytaj dalej
Maroko: piątym na świecie eksporterem truskawek
czytaj dalej
Wzrost światowej produkcji owoców cytrusowych
czytaj dalej