Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Maroko: marnują się owoce cytrusowe

Uszkodzone owoce są w Maroko pozostawiane w sadach lub wysypywane na poboczach dróg. Jest to procedura dość powszechna w tym kraju, jednak w tym roku wyrzucanie owoców stanowi wynik nadprodukcji, bo na pryzmach lądują także i dobre cytrusy.

W tym roku wyprodukowano 60.000 dodatkowych ton owoców cytrusowych ze względu na dobre warunki pogodowe. Nadwyżka ta zalała lokalny rynek i doprowadziła do silnej obniżki cen.

Oczekuje się, że całkowita wielkość produkcji owoców cytrusowych w Maroko wyniesie 2,6 mln ton czyli osiągnęła praktycznie maksimum z 2,9 mln ton przewidzianych w programie kontraktowym (przewiduje się, że cel powinien zostać osiągnięty do 2020 roku). Dodatkowo już sama powierzchnia nasadzeń tych gatunków objętych programem kontraktacyjnym została przekroczone już o 20 proc. (125.000 ha w stosunku do pierwotnie przewidywanych 105.000 ha).

W przypadku handlu, dane dotyczące rynku krajowego wydają się być dobre, jednak rynek eksportowy osiągnął tylko 50 proc. swojego celu. Podczas kampanii 2017/2018 zostało wyeksportowanych zaledwie 650.000 ton owoców cytrusowych, podczas gdy cel ustalono na 1,2 mln ton. Ten ograniczony eksport sprawia, że ​​producenci martwią się o zrównoważony rozwój swojego sektora.

Innym czynnikiem przekładającym się na wielkość eksportu są koszty transportu – cena za jeden załadowany samochód wzrosła z 500 do 1500 DH [120 do 350 USD]. Oprócz tego w regionie nadal brakuje zakładów przetwarzania i konfekcjonowania owoców.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem