Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Maroko: mniejsza produkcja cytrusów

2012-10-15 20:22

Produkcja cytrusów w Maroko w bieżącym sezonie 2012/2013 zmniejszy się ogółem o 25 proc. i osiągnie niecałe 1,5 mln ton z powodu bardzo złych warunków klimatycznych panujących w czasie wzrostu i dojrzewania owoców. Produkcja mandarynek będzie mniejsza o 24 proc., a pomarańczy o 27 proc. i osiągnie odpowiednio 675,0 tys. i 763,0 tys. ton. Jedynym gatunkiem w przypadku którego szacuje się wzrost produkcji są grejpfruty. Zbiory tego gatunku szacowane są na 62,0 tys. ton tj. o około 38 proc. większe w porównaniu do roku ubiegłego.

Większość produkowanych w Maroko cytrusów jest eksportowanych, a kraj ten jest trzecim głównym afrykańskim eksporterem cytrusów, zaraz po RPA oraz Egipcie. Głównym odbiorcą marokańskich cytrusów jest Unia Europejska. W sezonie 2011/2012 do Europy trafiło ponad 550,0 tys. ton pomarańczy oraz ponad 100,0 tys. ton soku pomarańczowego. Ze względu na zmniejszenie produkcji, w bieżącym sezonie eksport cytrusów z Maroko będzie niższy, jednak zrekompensują go stosunkowo wysokie ceny. Kampania eksportowa zaczęła się w październiku, a kończy w lipcu następnego roku.

Zobacz więcej: Owoce cytrusowe

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE