Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Peru eksportuje coraz więcej cytrusów

Pierwsze podsumowania sezonu 2013 mówią, że peruwiański eksport owoców cytrusowych osiągnie do końca sezonu 97,450 tys. ton, co oznacza, że zgodnie z oczekiwaniami eksporterów będzie wyższy od ubiegłorocznego – o 11 proc. względem roku ubiegłego.

Głównym odbiorcą peruwiańskich cytrusów jest Wielka Brytania, do której eksport stanowi 33 proc. przesyłek. Druga w kolejności jest Holandia, do której trafia 23 proc. eksportowanych z Peru owoców cytrusowych, do USA eksportowane jest 20 proc., a do Kanady 12 proc. cytrusów.
56 proc. wszystkich sprzedanych na rynkach międzynarodowych owoców to mandarynki, 31 proc. to tangelo, 10 proc. pomarańcze, a 3 proc. to grejpfruty i cytryny łącznie.
Ku zadowoleniu producentów i eksporterów, ceny peruwiańskich cytrusów wzrosły średnio o 10 proc. Mandarynki oferowane były w tym roku w cenie 0,80 USD za kilogram.

Prognozy na kolejny sezon także są korzystne i przewiduje się, że w 2014 roku eksport cytrusów jeszcze wzrośnie, pod warunkiem, że anomalia pogodowe nawiedzające w ostatnich latach Amerykę Płd. nie wpłyną zbyt mocno na zbiory cytrusów w przyszłym roku. Wyższy eksport jest możliwy tym bardziej, że areał nasadzeń cytrusów w ciągu ostatnich czterech lat wzrósł o 1500 ha i obecnie drzewa te wchodzą właśnie w okres produkcyjny.

Zobacz więcej: Owoce cytrusowe

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE