Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Sezon na tureckie cytryny na finiszu?

Jakość cytrusów nie pozwala już na eksport, jednak na krajowym rynku tureckie cytryny radzą sobie jeszcze bardzo dobrze i popyt na nie jest wysoki.

Eksport cytryn w marcu 2016 roku spadł o 40 proc. - w omawianym miesiącu za granicę trafiło zaledwie 33,5 tys. ton, podczas gdy w tym samym okresie 2015 roku eksport cytryn z Turcji był znacznie intensywniejszy i wyniósł 55,5 tys. ton. Czynnikiem decydującym o tak dużym ograniczeniu eksportu na początku roku była niższa produkcja cytryn wczesnej odmiany Lamas.

Eksport cytryn z Turcji jest już finiszu, a końcówka sezonu przyniosła znaczny spadek jego wielkości, trzeba jednak przyznać, że cały kończący się właśnie sezon nie był pod tym kątem wcale słabszy. Od jego rozpoczęcia czyli od 28 września 2015 roku do 31 marca 2016 roku, ogólny eksport cytryn wyniósł około 353 tys. ton co oznacza, że był praktycznie na takim samym poziomie jak rok temu - wówczas z Turcji wywieziono 351 tys. ton cytryn.

Największym importerem cytryn pozostaje Rosja, pomimo, że w ostatnim sezonie odnotowano drastyczny spadek sprzedaży na poziomie 44 proc. - wywóz owoców do tego kraju stanowił 27 proc. udziału w całości tureckiego eksportu cytryn. Dużo tureckich cytryn zakupiła także Arabia Saudyjska - 23 proc. całkowitego eksportu, Irak - 15 proc., Ukraina - 12 proc. i Zjednoczone Emiraty Arabskie - 7 proc.

 

 

 

Zobacz więcej: Owoce cytrusowe

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE