Światowy rynek owoców
Według danych Freshfel, za FAOSTAT, najnowsze dane dotyczące światowej produkcji owoców za rok 2013 mówią o wielkości 656,48 mln ton – czyli o niecałe 3,2 proc. więcej wobec danych za rok 2012 – wówczas produkcja owoców wyniosła 636,35 mln ton. Bardzo zbliżone ilości w omawianym roku 2013 stanowiły zbiory arbuzów i bananów – tych pierwszych zebrano w sumie 97,76 mln ton a bananów odpowiednio - 95,16 mln ton. Ponadto spore ilości zbiera się na świecie jabłek - w sumie 64,4 mln ton, owoców mango razem z guawami - 58,2 mln ton czy pomarańczy – niecałe 50,0 mln ton.
Podobnie jak w przypadku produkcji warzyw największym światowym producentem owoców są Chiny z wielkością ponad 204,0 mln ton w roku 2013. Na drugim miejscu uplasowały się Indie z wielkością 72,5 mln ton a na trzecim kraje unijne, które w sumie wszystkie wyprodukowały w 2013 roku 41,7 mln ton owoców.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Dajemy radę coraz większej ilości jabłek!
czytaj dalej
Włochy: upały korygują wielkość zbiorów
czytaj dalej
Hiszpania: niekorzystne prognozy dla cytryn
czytaj dalej
Najnowsze prognozy produkcji gruszek W UE-28
Światowy rynek śliwek
czytaj dalej
Hiszpania: niższe zbiory kaki
czytaj dalej