Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Unijny rynek cytryn

2015-01-26 15:09

W sezonie 2014/2015 prognozowane zbiory cytryn w UE-28 szacuje się na około 16 proc. wyższe i wyniosą około 1,53 mln ton wobec 1,31 mln ton w sezonie 2013/2014. Większe zbiory to wynik wyższej produkcji między innymi w Hiszpanii, Włoszech oraz na Cyprze. Najwięcej - praktycznie około 95 proc. unijnej produkcji tych cytrusów zbierane jest w Hiszpanii i we Włoszech.

 

 

W omawianym sezonie poziom unijnej konsumpcji cytryn oszacowany został na 1,42 mln ton, a średnie spożycie na 1 unijnego obywatela to około 2,7 kg. W sezonie 2014/2015 do przetwórstwa skierowane zostanie około 321,0 tys. ton cytryn – wynik bardzo zbliżony do poprzedniego sezonu, a owoce te kierowane są przede wszystkim do produkcji soku – z około 15-17 kg owoców wytwarzane jest około 1 kg soku.

UE – 28 to zdecydowanie importer netto cytryn – w poprzednim sezonie import wyniósł 376,0 tys. to, a na bieżący okres prognozuje się około 326,0 tys. ton. Owoce te są importowane przede wszystkim z Argentyny – w poprzednim sezonie aż 104,7 tys. ton, a także z Turcji – niecałe 100,0 tys. ton i z Brazylii – prawie 75,0 tys. ton. Na bieżący sezon wielkość eksportu z UE to 107,0 tys. ton – zaledwie o 6,0 tys. ton więcej wobec poprzedniego sezonu. W roku poprzednim największym importerem unijnych cytryn była Rosja (dane sprzed wprowadzenia embargo) z wynikiem niecałych 28,0 tys. ton oraz Szwajcaria – 16,4 tys. ton.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem