Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania: znaczny wzrost produkcji kaki

Produkcja kaki w Hiszpanii w 2000 roku oscylowała w granicach 12 - 14 tys. ton, w chwili obecnej zbiory tego gatunku sięgają 240 tys. ton. Ten ogromny wzrost produkcji jest wynikiem zwiększenia zainteresowania tymi owocami coraz większej liczby zagranicznych odbiorców, co z kolei jest możliwe dzięki prowadzonej od 17 lat promocji. Od 2000 roku na promocję kaki w Hiszpanii wydano 18 mln euro. Prawie 70 proc. z tej kwoty pochodzi od producentów.

Hiszpania eksportuje owoce do 48 krajów, a w samej Hiszpanii rozdysponowywanych jest około 40 tys. ton. Reszta, tj. około 200 tys. ton trafia przede wszystkim na rynki europejskie.

Sporym problemem dla producentów kaki w Hiszpanii stało się rosyjskie embargo. Kraj ten niemal dwa lata temu stracił duży rynek zbytu dla kaki, który musiał być zastąpiony alternatywnymi rynkami zbytu. Około 18 proc. produkcji, która wcześniej trafiała do Rosji, musiała zostać wysłana do innych miejsc.

Był taki moment na początku bieżącego sezonu, kiedy nadwyżka produkcji doprowadziła do spadku cen kaki, jednak już dziś wiadomo, że rynek zdołał wchłonąć całą produkcję i generalnie kampanię można uznać za korzystną dla producenta. Średnia cena kaki w tym sezonie oscylowała w granicach 33 - 34 eurocentów za kilogram, czyli praktycznie na takim samym poziomie jak rok wcześniej.

 

 

 

Zobacz więcej: Owoce egzotyczne

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE