Sieci handlowe szaleją z kaki
Od pewnego czasu mamy pełnię sezonu na hiszpańskie kaki. Owoce dostępne są w sprzedaży praktycznie wszędzie - od sieci handlowych do małych, osiedlowych warzywniaków. Wśród Polaków widać wyraźnie wzrost zainteresowania tymi owocami, szczególnie że pełnia kampanii hiszpańskiej przekłada się na ceny. Już na przełomie listopada i grudnia u importerów ceny spadły do poziomu niewiele powyżej złotówki za kilogram. I tak, kaki z Hiszpanii w małym hurcie można od ponad tygodnia kupić od 32,00 zł za karton - karton to około 4 kg owoców, niezależnie od kalibru (od 16 do 24) tj. co daje ceny na poziomie 2,00 zł za sztukę w przypadku owoców najgrubszych i na poziomie 1,33 zł za sztukę w przypadku owoców najdrobniejszych.
To jednak nie jest jeszcze tanio. Tanio to jest w sieciach handlowych, gdzie dla kupca detalicznego kaki oferowane jest już od niecałej złotówki za kilogram. Tak właśnie było m. in. jeszcze w weekend w Auchan, gdzie dojrzałe, ładne choć nieco drobniejsze kaki można było kupić już od 0,99 zł za kilogram. Oczywiście chętnych nie brakowało.
A dlaczego warto kupować kaki? Przypomnijmy.
Owoc kaki (sharon, persymona) jest bogate w witaminę A, witaminę C oraz błonnik. Ponadto jest źródłem karotenów, wapnia a także potasu i żelaza. Oprócz tego zawiera rozmaite związki wykazujące działanie przeciwutleniające - należą do nich m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy.
Kaki od dawana wykorzystywane jest w chińskiej medycynie. Liście persymony stosowane są leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.
Owoce kaki są szczególnie cenne w walce z białaczką - według badań wyciąg z kaki może przyczynić się do zahamowania rozwoju złośliwych komórek i ich zaprogramowanej śmierci (apoptozy).
Kaki ma jeszcze jedną zaletę, tj. obniża ogólny cholesterol we krwi a także stężenie tego złego cholesterolu LDL w organizmie, jak również nadtlenków lipidowych i trójglicerydów.
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne