Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Pierwsze miesiące 2012 r. na rynku owoców

2012-05-25 08:30

IERGiŻ podaje, że ceny jabłek płacone w skupie realizowanym przez spółdzielnie ogrodnicze i oferowane przez firmy eksportowe zmniejszyły się odpowiednio o 32 i 35 proc., a ceny jabłek płacone przez zakłady przetwórcze wzrosły o 5 proc. W porównaniu do marca br. ceny jabłek na rynkach hurtowych wzrosły o 5 proc., w spółdzielniach ogrodniczych o 7 proc., a płacone przez firmy eksportowe obniżyły się o 5 proc. W marcu 2012 r. w relacji do marca roku poprzedniego średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów obniżyły się o 3,4 proc., przy wzroście cen żywności o 4 proc. Jabłka potaniały o 19,9 proc., gruszki o 13,8 proc., a owoce jagodowe o 7,9 proc.

W firmach średnich i dużych produkcja soków zagęszczonych w lutym w relacji do zeszłorocznego lutego wzrosła o 16 proc. do 2128 tys. ton, a pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych o 3 proc. do 30,1 tys. ton. Najbardziej zwiększyła się produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych - o 11 proc. oraz jabłkowych - o 10 proc. Produkcja owoców mrożonych obniżyła się o 6 proc. Wzrosła za to produkcja dżemów - o 5 proc., a także kompotów i owoców pasteryzowanych - o 2 proc. W tym lutym rozmiary eksportu świeżych owoców były o 73 proc., a przetworów owocowych o 9 proc. wyższe niż w lutym zeszłego roku. O wzroście eksportu owoców świeżych zadecydowało zwiększenie sprzedaży jabłek - o 84 proc. i gruszek - o 129 proc.

Zobacz więcej: Ceny owoców

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE