Polacy jedzą coraz mniej tradycjnych warzyw
2013-03-05 09:26
W ostatnich latach najmocniej spadło spożycie warzyw kojarzonych z polską kuchnią: buraki, kapusta, marchew i cebula. Eksperci zwracają uwagę, że dzięki większemu wyborowi warzyw świeżych i przetworów Polacy coraz częściej szukają nowych smaków i próbują warzyw jeszcze niedawno niedostępnych na sklepowych półkach.
Analityk BGŻ Mariusz Dziewulski tłumaczy zmiany modelu konsumpcji warzyw między innymi wzrostem zamożności konsumentów i zmianą stylu ich życia.
- Może rosnąć konsumpcja warzyw świeżych, takich jak pomidory i ogórki szklarniowe. Warto także inwestować w warzywa, które cieszą powodzeniem za granicą – tak jak polskie pomidory w Rosji czy pieczarki w krajach Unii Europejskiej - radzi ekspert BGŻ.
Zobacz więcej: Ceny owoców
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Młodzi Polacy nie jędzą owoców i warzyw
2013-02-15 09:40
Chipsy, fast food, słodycze, czyli wszystko to, co powinniśmy ograniczać, coraz częściej zajmuje ważne miejsce w naszym codziennym menu. Gdzie podziały się owoce i warzywa?
czytaj dalej
Polacy na Fruit Logistica 2013
2013-02-08 08:27
Podsekretarz stanu Krystyna Gurbiel uczestniczyła w otwarciu Polskiego Stoiska Narodowego na tegorocznych Międzynarodowych Targach Owocowo-Warzywnych Fruit Logistica, które odbywają się 6-8 lutego w Berlinie.
czytaj dalej
Polacy jedzą coraz mniej warzyw
2012-09-17 07:38
Z opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny danych wynika, że w Polsce utrzymuje się trend spadkowy w spożyciu warzyw i ziemniaków.
czytaj dalej
Nie tylko Polacy mają problem z cebulą
2011-11-17 14:58
Nie dość, że ceny niskie, to jeszcze nie ma komu sprzedawać. W tym sezonie producenci cebuli mają czym się martwić. Nic dziwnego, że wielu z nich nie chce dokładać do interesu i sprzedawać poniżej kosztów. Wychodzą z założenia, że lepiej zaorać chociaż część upraw i oszczędzić przynajmniej na kosztach zbioru.
czytaj dalej



