Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Polacy jedzą coraz mniej tradycjnych warzyw

2013-03-05 09:26

W ostatnich latach najmocniej spadło spożycie warzyw kojarzonych z polską kuchnią: buraki, kapusta, marchew i cebula. Eksperci zwracają uwagę, że dzięki większemu wyborowi warzyw świeżych i przetworów Polacy coraz częściej szukają nowych smaków i próbują warzyw jeszcze niedawno niedostępnych na sklepowych półkach.

Analityk BGŻ Mariusz Dziewulski tłumaczy zmiany modelu konsumpcji warzyw między innymi wzrostem zamożności konsumentów i zmianą stylu ich życia.

- Może rosnąć konsumpcja warzyw świeżych, takich jak pomidory i ogórki szklarniowe. Warto także inwestować w warzywa, które cieszą powodzeniem za granicą – tak jak polskie pomidory w Rosji czy pieczarki w krajach Unii Europejskiej - radzi ekspert BGŻ.

Zobacz więcej: Ceny owoców

Słowa kluczowe: polacy, warzywa, owoce, zmiana nawyków
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE