Hiszpania: to był dobry sezon w eksporcie truskawek
Produkcja truskawek w Hiszpanii skupia się głównie w regionie Andaluzji, a dokładniej w prowincji Huelva. W sezonie 2014/2015 zbiory truskawek osiągnęły tam poziom 308,5 tys. ton co oznacza, że były większe w porównaniu do poprzedniego sezonu o 9,3 proc. i o 6,8 proc. wyższe niż średnia z trzech poprzednich lat.
Około 95 proc. produkcji andaluzyjskich truskawek w sezonie 2014/2015 stanowiło eksport - w lipcu br. czyli praktycznie pod koniec sezonu, w samej prowincji Huelva aż 220,48 tys. ton truskawek zostało wyeksportowanych, za łączną sumę 411 mln euro.
Średnia cena za wyeksportowane owoce w okresie od stycznia do lipca br. osiągnęła pułap 1,86 euro/kg - była o 15,7 proc. wyższa w porównaniu do poprzedniego sezonu i bardzo podobna do ceny uzyskanej w sezonie 2010/2011.
Według najnowszych danych, największe zyski z eksportu hiszpańskich truskawek osiągane zostały w okresie od marca do maja (71 - 85 proc.) a największym odbiorcami owoców były Niemcy, Francja i Wielka Brytania.
Zobacz więcej: Truskawki
Maroko: duży wzrost eksportu owoców jagodowych
Japoński rynek truskawek
czytaj dalej
Podsumowanie sezonu truskawkowego
czytaj dalej
Ukraina: truskawki eksportowe coraz droższe
czytaj dalej