O truskawkach deserowych w Różańcu
Szybko rozwija się produkcja różnych gatunków roślin jagodowych w regionie, dlatego takie spotkania są potrzebne - podkreślał Piotr Puchalski prezes Bio-Food Roztocze.
- Mamy duże możliwości zbytu deserowych truskawek na rynek wschodni, również ich odpowiedniego schłodzenia i zapakowania. Jesteśmy już po wstępnych rozmowach z odbiorcą rosyjskim, który chce od kupować deserowe truskawki. Musimy tylko je wyprodukować i zapewniać ich odpowiednią jakość - powiedział P. Puchalski.
W rejonie Tarnogrodu powstały pierwsze plantacje truskawek deserowych w produkcji konwencjonalnej, z odmianą ‘Marmolada’. Za sprawą doradztwa świadczonego przez pracowników BioConcept-Gardenia duża część producentów zakłada swoje plantacje w sposób bardzo profesjonalny, na podniesionych zagonach wyłożonych folią lub czarną agrowłókniną, z nawadnianiem kropelkowym.
- Truskawki na rynek rosyjski muszą mieć średnicę minimum 3,5 cm, i jak najszybciej po zebraniu powinny być schłodzone. Każda godzina opóźnienia w schłodzeniu truskawek po ich zebraniu, przekłada się na skrócenie ich przydatności do obrotu handlowego o jeden dzień – podkreślał doradca z BioConcept Gardenia.
Spotkanie w Różańcu było jak zwykle okazją do zapoznania się z ofertą firm dostarczających środki do produkcji. Wśród wystawców obecne były takie firmy jak Agrimpex, Agropak, Agronom-Berries, Bio Agris, Biocont Polska, Bio-garden, Ceres, ProCam, Rol-Mech, Soldrip, Vivai Mazzoni i Yara Poland - relacjonuje jagodnik.pl.
Zobacz więcej: Truskawki