Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rosja, Białoruś – kolaps cen truskawek

Plantatorzy truskawek na Białorusi byli wstrząśnięci niskimi cenami tych owoców w bieżącym roku. Podobne problemy pojawiły się po raz pierwszy także w Rosji. Taniej niż zwykle truskawki sprzedawano również na Ukrainie, mimo że mrozy spowodowały znaczne zniszczenia zbiorów tej jagody w największym kraju producenta tego regionu, jakim jest Polska. Analitycy EastFruit wskazują przyczyny tego zjawiska cenowego i jego konsekwencje dla producentów w całym regionie.

Przede wszystkim warto zauważyć, że na Białorusi drobni producenci truskawek w tym roku po raz pierwszy stanęli w obliczu niemożności sprzedaży swoich owoców, nawet za 0,5 USD za kg. Wcześniej ceny truskawek w tym kraju, nawet dla drobnych rolników, rzadko spadały poniżej poziomu 2 USD za kg. Przyczyny tegorocznego spadku cen okazały się liczne. Zacznijmy od najważniejszego.

Przede wszystkim - jest to przyspieszenie sezonu dojrzewania truskawek - przez dwa tygodnie z rzędu w pierwszej połowie czerwca na Białorusi ustalono rekordy temperatury. Było za gorąco, więc truskawki dojrzewały zbyt wcześnie - prawie dwa tygodnie wcześniej niż zwykle.

Doprowadziło to do tego, że sezon sprzedaży truskawek białoruskich, praktycznie po raz pierwszy, zbiegł się z aktywnym sezonem dostaw świeżych truskawek z Ukrainy, Mołdawii, Serbii i południowych regionów Rosji. W związku z tym podaż na rynku była ogromna.

Drugim powodem jest ekspansja produkcji truskawek na Białorusi, a także w Rosji, na Ukrainie i w Mołdawii. Rolnicy z kraju Krasnodarskiego w tym roku często obniżali ceny nawet do 1,2 USD za kg! To niewiarygodnie niska cena, zarówno na wczesne truskawki, jak i na rynek rosyjski. Na Ukrainie ceny zazwyczaj spadały okresowo znacznie poniżej dolara - czasami handlowcy mogli kupić owoce na południu kraju nawet po 12-15 UAH/kg (0,45-0,57 USD za kg). Chociaż ceny później znów wzrastały, czego głównym powodem była zła pogoda w południowych regionach.

Trzeci powód jest konsekwencją drugiego - ekspansja produkcji często następowała w wyniku wzrostu liczby małych niedoświadczonych producentów, którzy nie mogli zapewnić jakości produktu, właściwego pakowania, chłodzenia i nie mieli doświadczenia w sprzedaży tego łatwo psującego się towaru. To oni zawalili ceny, pośrednio wpływając na ceny truskawek wysokiej jakości. Tym niemniej ci, którzy zapewnili jakość i terminowość dostaw, w tym roku mogli normalnie zarabiać i sprzedawać truskawki po znacznie wyższej cenie. W szczególności rolnicy w Kraju Krasnodarskim (autonomiczne terytorium Federacji Rosyjskiej) nie sprzedawali owoców wysokiej jakości za mniej niż 2,3 USD za kg, podczas gdy na Białorusi dostawy do sieci supermarketów wyceniano na nie mniej niż 1,5 USD za kg.

Jednak truskawki wysokiej jakości w tych krajach nadal sprzedawane są znacznie taniej niż rok wcześniej. Oznacza to, że spadły dochody produkcji w tym sektorze.

„Rosja i Białoruś tradycyjnie miały znacznie wyższe ceny świeżych truskawek niż Ukraina i Polska, więc segment zamrażalniczy praktycznie się tutaj nie rozwijał - przecież mrożone truskawki zawsze można było importować znacznie taniej i z Ukrainy czy Polski, czy z Maroka, Egiptu i Chin. W tym roku, gdy produkcja niespodziewanie przekroczyła podaż, brak takiego kanału dystrybucji przyprawił rolników o ból głowy i doprowadził do załamania cen”- powiedziała Katerina Zwieriewa, kierownik projektu EastFruit. „Podobne załamanie cen mogło wystąpić na Ukrainie, ale w ciągu ostatniego roku ukraińscy przedsiębiorcy znacznie zwiększyli swoją zdolność do zamrażania owoców, co zapewniło silne wsparcie cen w okresach gwałtownego spadku”, zauważa Katerina Zwieriewa.

Obniżenie cen truskawek w tym sezonie raczej nie zmusi białoruskich i rosyjskich biznesmenów do inwestowania w zamrażanie - w końcu to duża inwestycja, a do tego oznacza to konieczność szukania owoców i innych surowców do zamrożenia. Ale ceny w tych krajach na świeżym rynku są nadal zbyt wysokie, aby stworzyć konkurencyjną działalność w dziedzinie zamrażania uprawianych owoców jagodowych, innych owoców i warzyw.

Dlatego najprawdopodobniej w następnym sezonie niektórzy drobni producenci opuszczą ten biznes, a najwięksi będą próbowali inwestować w sortowanie, chłodzenie i pakowanie. Jednak jest mało prawdopodobne masowe wycofanie się z tej działalności, więc nie możemy wykluczyć powtórki scenariusza z niskimi cenami w 2020 roku.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE