Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Włochy – problemy z truskawkami

„Znaczne ilości truskawek pochodzących z Hiszpanii trafiają na rynek po niskich cenach. Mówimy o owocach wątpliwej jakości, oferowanych po cenach wahających się od 1,30 do 1,50 euro/kg, tj. poniżej zarówno kosztów produkcji, jak i transportu”, wyjaśnia Carmela Suriano, dyrektor generalny Club Candonga .

„To uderza w naszych włoskich producentów, ponieważ chociaż jakość ich truskawek jest wyższa, muszą oni konkurować z tak obfitymi dostawami powodującymi wzrost konkurencji cenowej i problemy z wynagrodzeniem pracowników”.

„Biorąc pod uwagę złą pogodę z ostatnich kilku miesięcy, a zatem niską produkcję, ceny rodzimej produkcji powinna wzrosnąć, również dlatego, że produkcja jest w pełnym rozkwicie w wielu uprawach”.

„Jednak podaż truskawek na włoskim rynku jest tak wysoka, że trudno zarobić. Nawet ceny truskawek Candonga spadły do ​​2,50–2,80 euro/kg, podczas gdy w ciągu ostatnich kilku tygodni osiągnęły nawet 3,50 euro/kg”.

„Mimo, że ceny pozostają niskie, zauważamy pewne zainteresowanie ze strony sprzedawców detalicznych produktami krajowymi. W Hiszpanii kampania truskawkowa jest już prawie zakończona, więc mamy nadzieję, że wkrótce sytuacja się poprawi”.

Jeśli chodzi o działania promocyjne i komunikacyjne ustanowione przez Ortofrutta Italia i rozpoczęte 1 kwietnia, informuje Carmela Suriano, to „jest to strategiczna inicjatywa promująca włoski sektor truskawek. Niezależnie od ich pochodzenia, truskawki krajowe mają lepsze właściwości organoleptyczne i ekologiczne, więc musimy informować konsumentów końcowych i wspierać te strategie rynkowe.”

„Musimy jednak powiedzieć, że same te operacje nie są wystarczające, aby uzyskać doskonały system: potrzebne są wspólne regulacje i polityka. Produkty z różnych krajów europejskich - nie wspominając o tych z Magrebu - charakteryzują się szeregiem różnych cech. Na przykład, podczas gdy certyfikacja GlobalGAP jest dyscyplinowana przez precyzyjne zasady we Włoszech, ma ona zupełnie inne znaczenie w Maroku ze względu na sytuację społeczno-ekonomiczną i polityczną. Potrzebna jest standaryzacja parametrów, aby produkty pochodzące z tych krajów spełniały te same wymagania co owoce z Włoch, Hiszpanii lub Francji.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE