Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Ważne problemy producentów owoców jagodowych

2012-06-13 10:30

Średnioroczna produkcja wszystkich owoców jagodowych wynosi około 500 tys. ton (15% wszystkich owoców), a powierzchnia plantacji 125 tys. hektarów (31% upraw sadowniczych).Łącznie w 5 ostatnich latach wyeksportowano około 225 tys. ton świeżych owoców jagodowych o wartości 240 mln euro. W tym 5-letnim okresie produkcja mrożonek wyniosła 1 600 tys. ton, a soków zagęszczonych 125 tys. ton o łącznej wartości ponad 1 700 mln euro. Produkcją owoców jagodowych zajmuje się około 200 tys. gospodarstw, dla których wpływy z produkcji są bardzo ważnym źródłem dochodu. Powyższe liczby świadczą o ważnej roli, jaką odgrywają rośliny sadownicze w naszym sadownictwie, a także w gospodarce narodowej.

Duże znaczenie gospodarcze i bardzo ważna rola na europejskim rynku naszych świeżych i przetworzonych owoców jagodowych przemawiają za utrzymaniem, a nawet wzrostem, ich produkcji w naszym kraju. Mamy korzystne warunki glebowe i klimatyczne, dobre tradycje w produkcji i zbycie owoców oraz duży zasób jeszcze relatywnie taniej siły roboczej. Jeszcze są chętni do produkcji owoców jagodowych. W rozwoju produkcji owoców jagodowych bardzo ważną rolę odgrywa nowoczesny przetwórczy przemysł owocowy. Trzeba podkreślić, że wysoka pozycja naszych świeżych i przetworzonych owoców w kraju i zagranicą jest wielką zasługą polskich producentów i przetwórców owoców jagodowych.

Więcej na:

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE