Coraz drożej
Ruszyła lawina podwyżek cen włoskich winogron. Pierwszy znaczny wzrost, bo o ponad 30 proc. na kilogramie odnotowano na początku ubiegłego tygodnia, kiedy to oferta winogron w konfekcji letniej została zamieniona na ofertę zimową.
Okazuje się, że to nie koniec podwyżek i trzeba się pożegnać z sezonem tanich włoskich winogron. W ciągu ostatniego tygodnia włoskie winogrona znów zdrożały, średnio o 11 proc. na kilogramie w przypadku winogron jasnych i aż o 20 proc. na kilogramie w przypadku winogron ciemnych.
Pomimo zróżnicowanych podwyżek winogrona jasne pozostają od dwóch tygodni droższe od ciemnych, różnica ta coraz bardziej się jednak niweluje.
Obecnie jasne włoskie winogrona w małym hurcie można kupić w cenie od 62,00 do 66,00 zł za 7 kg karton, tj. po 8,86 – 9,43 zł za kilogram. Ciemne winogrona z Włoch są nieco tańsze i kosztują obecnie od 60,00 do 65,00 zł za 7 kg karton, tj. po 8,57 – 9,29 zł za kilogram.
Obok winogron z Włoch na rynku od ponad tygodnia dostępne są w sprzedaży winogrona z Peru odmiany Red Globe. Ich ceny są jednak znacznie bardziej stabilne. Za peruwiańskie różowe winogrona trzeba dziś zapłacić 68,00 – 70,00 zł za 8,2 kg karton (8,29 – 8,54 zł/kg brutto).
Zobacz więcej: Winogrona
Holandia: coraz więcej winogron z „południa”
czytaj dalej
Czechy: wzrost importu jabłek, śliwek i winogron
czytaj dalej
Zmiany, zmiany, zmiany…
czytaj dalej
Niedługo będzie trzeba się pożegnać
czytaj dalej
Mołdawia: spadek produkcji winogron
czytaj dalej