Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Peru: tegoroczna produkcja winogron będzie wyższa

Minister Rolnictwa i Nawadniania Peru, Gustavo Mostajo Ocola przybył do prowincji Ica, aby wziąć udział w otwarciu sezonu winogronowego 2018/2019, w którym region ten wnosi do ogólnej produkcji 196 tys. ton owoców. Według wstępnych szacunków kraj ten wyprodukuje w bieżącym sezonie 340 tys. ton winogron deserowych, tj. o 20 proc. więcej niż rok temu, kiedy to produkcja wyniosła 274 tys. ton wyprodukowanych w poprzednim sezonie.

Minister Mostajo odwiedził kilka gospodarstw w regionie i dostarczył świadectwa fitosanitarne w oparciu o profile ryzyka firm zajmujących się logistyką i pakowaniem. Obserwował ich proces selekcji oraz prace, które wykonują w czasie konfekcjonowania owoców, aż do ich wyeksportowania.

Minister rolnictwa stwierdził, że zapotrzebowanie na winogrona stołowe miało znaczny wzrost na poziomie krajowym i stały się jednym z najważniejszych produktów eksportowych kraju, wraz z awokado, borówkami wysokimi, mandarynkami, mango i szparagami.

Kraj eksportuje winogrona stołowe do ponad 60 krajów na świecie. Najważniejszymi rynkami są m.in. Stany Zjednoczone, Chiny, kraje Unii Europejskiej, Rosja, Meksyk, Korea Południowa, Tajlandia, Malezja i Indonezja.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem