Winogrona nie cieszą się popularnością na Ukrainie
Na Ukrainie obserwowany jest rekordowo niski poziom konsumpcji winogron stołowych. Według najnowszych opublikowanych danych, na jednego obywatela przypada zaledwie 1,09 kg winogron rocznie. Rekomendowana na świecie ilość to około nawet 12 kilogramów na osobę.
Zdaniem analityków, tak niskie spożycie na Ukrainie spowodowane jest bardzo wysokimi cenami winogron na lokalnym rynku. Importowane owoce są bardzo drogie dla przeciętnych ukraińskich konsumentów, a brak jest możliwości upraw tych owoców w rodzimym kraju, zawodzi również system przechowalnictwa tych delikatnych i łatwo psujących się owoców.
Obecnie podaż winogron na rynku ukraińskim szacowana jest na około 450,0-500,0 tys. ton z czego około 70 proc. stanowią owoce importowane
Zobacz więcej: Winogrona
Turcja – spodziewany wzrost produkcji warzyw i owoców
Chilijski eksport owoców i warzyw
Transgeniczne odmiany winogron z Chile?
czytaj dalej
Włochy: rozpoczęły się zbiory winogron deserowych
czytaj dalej
Kłopoty krymskich producentów winogron
czytaj dalej
Holandia: ostatnie podrygi w handlu winogronami
czytaj dalej