Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polscy sadownicy żyją dzięki przetwórstwu?

2012-10-10 12:43

Jak się okazuje przetwórstwo jest najważniejszą specjalizacją sadowniczą, niezależnie od produkowanego gatunku. W przypadku jabłek ważny jest także eksport, nie mniej jednak produkcja przemysłowa i w przypadku tego gatunku bezapelacyjnie zajmuje pierwsze miejsce.

W sezonie 2011/2012 aż 53 proc. jabłek trafiło do przetwórstwa, 25 proc. zostało wyeksportowanych, a zaledwie 22 proc. zostało skonsumowanych na rynku lokalnym. W przypadku truskawek do przetwórstwa oddanych zostało 68 proc. całkowitej produkcji tych owoców, na eksport trafiło 5 proc. a w kraju zostało 27 proc. W przypadku wiśni aż 80 proc. owoców trafiło do przetwórstwa, 4 proc. zostało wyeksportowanych, a tylko 16 proc. zostało skonsumowanych na rynku krajowym. W omawianym sezonie maliny także sprzedane zostały głównie jako surowiec przemysłowy – około 57 proc., do eksportu trafiło 21 proc., a na rynku lokalnym polscy konsumenci zjedli 22 proc. całkowitej produkcji.

Analizując powyższe dane wyraźnie widać, że niezależnie od gatunku gro owoców trafia do przetwórstwa, dlatego stwierdzenie, że sadownicy żyją dzięki przetwórstwu nie jest bezzasadne.

Zobacz więcej: Wiśnie

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE