Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Włochy: rynek owoców pestkowych

2013-11-26 09:03

W sezonie 2013/2014 zbiory brzoskwiń i nektarynek oszacowane zostały na o 5,7 proc. mniejsze w przypadku brzoskwiń i o 5,8 proc. dla nektarynek. W sumie wszystkich owoców zostało zebranych ok. 1,522 mln ton wobec poprzednio sezonowej wielkości 1,624 mln ton. Ze wspomnianej wielkości dokładnie 621,0 tys. ton to zbiory brzoskwiń (wobec 658,9 tys. ton w minionym roku) oraz 820,0 tys. ton nektarynek (870,9 tys. ton w roku 2012), a także niewielka ilość brzoskwiń przemysłowych – 81,0 tys. ton.

Łącznie w sezonie 2013/2014 omówione owoce uprawiane były na obszarze 65,0 tys. ha, czyli nieznacznie mniejszym wobec powierzchni z roku poprzedniego 66,2 tys. ha. Z uwagi na mniejsze zbiory poziom konsumpcji brzoskwiń i nektarynek we Włoszech w bieżącym sezonie oszacowano na ponad 7 proc. mniejszy – 1,156 mln ton wobec 1,248 mln ton w sezonie 2012/2013.

Szacuje się, że o zaledwie 2,0 tys. ton niższy będzie również import – 65,5 tys. ton (w tym około 55,0 tys. ton to zakupy hiszpańskich owoców), a eksport zamknie się wolumenem około 350,0 tys. ton. Włosi przede wszystkim swoje produkty eksportują do pozostałych członków Unii Europejskiej – w tym czołowym ich importerem są Niemcy z ubiegłorocznym wynikiem ponad 138,0 tys. ton.

Poza omówionymi powyżej brzoskwiniami i nektarynkami spore ilości produkcji gatunków pestkowych we Włoszech stanowi produkcja wiśni i czereśni - w bieżącym sezonie 2013/2014 została ona oszacowana na ok. 96,3 tys. ton – czyli o przeszło 7 proc. mniej wobec sezonu 2012/2013. Z wielkości tej znakomita ilość została skonsumowana na lokalnym, włoskim rynku - w bieżącym okresie powinna być to wielkość na poziomie prawie 90,0 tys. ton. Na eksport skierowane zostało dokładnie 9,0 tys. ton tych owoców (o niecały 1,0 tys. ton mniej jak rok temu), głównie do Niemiec. Import wyniósł natomiast 7,0 tys. ton wiśni i czereśni z Hiszpanii oraz Turcji.

Tuż za brzoskwiniami i nektarynkami sporą grupę produktową stanowią morele, których w sezonie 2013/2014 zbiory szacuje się na około 160,6 tys. ton, tj. zdecydowanie mniej niż w poprzednim sezonie – spadek o ponad 36 proc. z uwagi na zbyt dużo deszczy. Oprócz tego, iż morele kierowane są głównie do bezpośredniej konsumpcji - w sezonie 2013/2014 było to około 103,2 tys. ton, około 40 proc. z nich trafia do przetwórstwa, a w omawianym okresie będzie to 55,0 tys. ton. Ponadto 30,0 tys. ton to wielkość eksportu – również głownie do Niemiec. Szacowany import wyniósł 27,6 tys. ton, głównie z Francji i Hiszpanii.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE