Polacy lubią robić przetwory
Najchętniej zamykamy w słoikach ogórki - wybiera je 84 proc. badanych, papryka - 72 proc., grzyby leśne - 50 proc., pieczarki - 37 proc., gruszki - 35 proc. oraz buraki - 20 proc. Z analiz marki Mosso wynika, że Polacy rzadko samodzielnie przygotowują sałatki czy surówki. Po gotowe, czyli takie, które można znaleźć na sklepowych półkach, sięga aż 82 proc. z nich.
Wśród owocowych przetworów królują dżemy. Z badań wynika, że aż 87 proc. kobiet przygotowuje dżem truskawkowy, 75 proc. - wiśniowy i jabłkowy. W wielu domach ulubionym deserem jest szarlotka, więc takie uprażone jabłka ze słoika na pewno ułatwią jej przygotowanie zimą. Inne cieszące się popularnością dżemy to: malinowy - przygotowuje je 51 proc. badanych, porzeczkowy - 20 proc. oraz jagodowy - 10 proc.
Na liście zimowych przetworów, chętnie przygotowywanych w naszych domach są witaminowe bomby, czyli domowej roboty soki. Według badanych najlepszy domowy sok to ten z malin - wybiera go aż 93 proc. Jest on skutecznym lekarstwem na przeziębienie. Zawiera naturalny kwas salicylowy, działający napotnie, a w konsekwencji obniżający gorączkę. Chętnie robimy także sok z truskawek - 68 proc., wiśni - 59 proc. oraz porzeczek - 50 proc. Sok z czarnej porzeczki jest bogatym źródłem witamin C i B, żelaza, jodu, kwasu foliowego, boru, wapnia i magnezu. Natomiast soki ze śliwek - 36 proc. oraz agrestu - 25 proc. poprawiają przemianę materii, a dzięki wysokiej zawartości witaminy A mają właściwości przeciwutleniające, co opóźnia proces starzenia się skóry.
Na liście ulubionych przetworów Polaków są także nalewki. Najchętniej robioną w domowym zaciszu jest słynąca z wyrazistego smaku malinówka, którą wybiera 68 proc. badanych. Jest ona również bardzo skuteczna w walce z gorączką i przeziębieniem. Chętnie sięgamy także po nalewki z pigwy - 56 proc., wiśni - 50 proc., winogrona - 47 proc. czy brzoskwiń - 31 proc., które korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny.