Polscy eksporterzy żywności korzystają na węgierskim kryzysie
W lutym zamówienia dla węgierskiego przemysłu były o prawie 36 proc. niższe niż przed rokiem, a zamówienia eksportowe zmniejszyły się o 37 proc. - informuje Rzeczposolita. Lekkie wzrosty sprzedaży na Węgrzech notują polscy producenci żywności.
W sumie wielkość polskiego eksportu na Węgry zmniejszyła się w porównaniu ze styczniem 2008 r. o 29 proc., do 168,2 mln euro. Wobec trudności gospodarczych tego kraju spadek może się pogłębiać - czytamy w Rzeczpospolitej.
Nieco lepiej wygląda jedynie eksport towarów trafiających bezpośrednio do węgierskiego konsumenta. W przypadku tekstyliów, mebli i żywności dostawy nawet się zwiększyły. - Odnotowujemy lekki wzrost sprzedaży - twierdzi Dorota Liszka z wadowickiego Maspeksu.
Zdecydowanie - o 45 proc. - obniżył się węgierski eksport do Polski.
Źródło: www.rp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl