Rosja importuje więcej owoców i warzyw
2013-12-11 18:03
W pierwszym półroczu 2013 roku Rosjanie zaimportowali 3,167 mln ton owoców wobec 2,944 mln ton w analogicznym okresie roku 2012.
Z wielkości tej w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku największe dostawy stanowiły jabłka z wynikiem 848,6 tys. ton (741 tys. ton rok temu) oraz banany – 740 tys. ton, owoce miękkie – niecałe 349 tys. ton, a także 310 tys. ton pomarańczy, 214,7 tys. ton gruszek, 112,4 tys. ton cytryn i 108 tys. ton winogron.
Największe ilości świeżych owoców importowano z Ekwadoru – 720,08 tys. ton – to praktycznie 100 proc. dostaw bananów i Polski – 583,1 tys. ton – to natomiast większość dostaw jabłek (563,3 tys. ton). Ponadto spore ilości owoców zaimportowano w okresie od stycznia do końca czerwca z Egiptu – prawie 226 tys. ton, Turcji – 220,3 tys. ton, Argentyny – 171,6 tys. ton oraz Chin – 135,8 tys. ton i Hiszpanii – 113,1 tys. ton.
W przypadku importu warzyw – w omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy sprowadzono ich 1,494 mln ton wobec 1,332 mln ton rok wcześniej.
Tu przede wszystkim dominowały w dostawach pomidory wynikiem ponad 544 tys. ton oraz cebula – 197,3 tys. ton, 172 tys. ton marchew, niecałe 150 tys. ton biała i czerwona kapusta oraz 105,2 tys. ton ogórki.
Najwięcej warzyw dostarczyła w omawianym czasie Turcja – 338,65 tys. ton oraz Chiny – 217,5 tys. ton. Poza tymi krajami około 179 tys. ton to warzywa z Izraela, 136 tys. ton z Holandii i niecałe 112 tys. ton z Polski.
Z wielkości tej w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku największe dostawy stanowiły jabłka z wynikiem 848,6 tys. ton (741 tys. ton rok temu) oraz banany – 740 tys. ton, owoce miękkie – niecałe 349 tys. ton, a także 310 tys. ton pomarańczy, 214,7 tys. ton gruszek, 112,4 tys. ton cytryn i 108 tys. ton winogron.

W przypadku importu warzyw – w omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy sprowadzono ich 1,494 mln ton wobec 1,332 mln ton rok wcześniej.
Tu przede wszystkim dominowały w dostawach pomidory wynikiem ponad 544 tys. ton oraz cebula – 197,3 tys. ton, 172 tys. ton marchew, niecałe 150 tys. ton biała i czerwona kapusta oraz 105,2 tys. ton ogórki.
Najwięcej warzyw dostarczyła w omawianym czasie Turcja – 338,65 tys. ton oraz Chiny – 217,5 tys. ton. Poza tymi krajami około 179 tys. ton to warzywa z Izraela, 136 tys. ton z Holandii i niecałe 112 tys. ton z Polski.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Rosjanie nie chcą kupować kapusty
2013-12-11 08:00
Rosyjski rynek białej kapusty pozostaje w stagnacji ze względu na bardzo niski popyt na to warzywo.
czytaj dalej
Rosja: Stabilne ceny cebuli
2013-12-10 08:14
Podaż cebuli na rynku rosyjskim jest wystarczająca, jednak problemem jest to, że dominuje cebula słabej jakości. Ceny cebuli na razie pozostają stabilne, ma się to jednak zmienić.
czytaj dalej
Sprzedaliśmy mniej jabłek do Rosji
2013-12-05 11:09
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, ze w pierwszych trzech miesiącach sezonu 2013/2014 odnotowano spadek eksportu jabłek świeżych z Polski do krajów spoza Unii Europejskiej, między innymi do Rosji.
czytaj dalej