Fasola
Fasolki i koperty, zadowalające ceny, ale sprzedaż przerywana.
2024-11-05 00:00
Jest to okres stabilizacji sprzedaży fasoli szparagowej i koperku, spowodowany niekorzystnym warunkami pogodowymi. Trendy sprzedaży hurtowej przedstawia Sergio Clemente, pracownik stoiska Agribologna w Caab (Centro Agro Alimentare di Bologna).
czytaj dalej
Jak kształtował się import do Polski mrożonej fasoli w pierwszym półroczu 2024 roku? Analizujemy dane GUS.
czytaj dalej
Skład konferencji na listopad został ujawniony.
2024-10-30 13:00
Stowarzyszenie Producentów Grochu i Fasoli (PBGA) ogłosiło listę prelegentów na swojej dwuletniej konferencji w listopadzie.
czytaj dalej
Produkcja mrożonek i soków po III kw. 2024 r.
2024-10-29 07:14
Jak kształtowała się produkcja soków owocowych i warzywnych oraz mrożonych warzyw i owoców w trzech kwartałach 2024 roku?
czytaj dalej
Indie: Ceny warzyw gwałtownie rosną po przejściu cyklonu.
2024-10-29 00:00
Ceny fasoli, papryki, szczypiorku, chili i zielonego groszku przekroczyły w niedzielę 200 rupii ze względu na wpływ niedawnej cyrkulacji cyklonowej, intensywnych opadów deszczu i wzrostu wysokich przypływów, które spowodowały zakłócenia w łańcuchu dostaw warzyw, podnosząc ceny na rynkach w całym kraju.
czytaj dalej
Almeria: Silny wzrost cen pomidorów, papryki i zielonych fasoli.
2024-10-25 10:00
W 43. tygodniu 2024 roku ceny pomidorów znacząco wzrosły. Luzem pomidory osiągały cenę od 1,20 do 0,80 euro za kilogram, pomidory Longlife średnio kosztowały 1,10 euro za kilogram, pomidory szklarniowe średnio 1 euro za kilogram, a pomidory pera od 1,40 do 1 euro za kilogram. Ogórki corto negro były sprzedawane w cenie od 1,15 do 0,90 euro za kilogram.
czytaj dalej
Konferencja dwuletnia Stowarzyszenia Producentów Grochu i Fasoli: innowacje i spostrzeżenia
2024-10-25 00:00
Stowarzyszenie Producentów Grochu i Fasoli (PBGA) z zapałem witają specjalistów z branży na swojej dwuletniej konferencji, sponsorowanej przez Hutchinsons, która odbędzie się za zaledwie dwa tygodnie na stadionie Jakemans Boston United FC. Kolacja Przedkonferencyjna Wydarzenie rozpocznie się kolacją przedkonferencyjną.
czytaj dalej
Deszczowa pogoda spowodowała spadek produkcji fasoli o 37 procent.
2024-10-24 12:00
Produkcja fasoli w Wielkiej Brytanii spadła o ponad jedną trzecią po tym, jak zła pogoda zeszłego roku wpłynęła na plony.
czytaj dalej
Główną zaletą fasoli Meccearly jest jej wszechstronność.
2024-10-23 00:00
Fasola Meccearly, opracowana przez firmę Blumen Vegetable Seeds, jest produktem o unikalnych cechach. O tych właśnie cechach opowiada genetyk Elena Avite. "To fasola stworzona, by zaspokoić potrzeby przemysłu, ale równie dobrze nadaje się na rynek świeży".
czytaj dalej
Sezon niemieckich fasoli zbliża się teraz ku końcowi: Ostatnie partie tegorocznej kampanii powinny zostać dostarczone w tygodniu 42/43, potwierdza Michael Schmidt, producent fasoli z siedzibą w Lampertheim. "Ze względu na deszczową pogodę wiosną, pierwsza połowa sezonu była dość mieszana w tym roku.
czytaj dalej
Święto Dussehra oraz warunki pogodowe mają wpływ na dostępność warzyw i ceny w Punie.
2024-10-14 00:00
W związku z ostatnimi warunkami pogodowymi i festiwalem Dussehra, hurtowy rynek warzyw doświadczył spadku podaży, co wpłynęło na ceny niektórych warzyw, takich jak kapusta, kalafior, zielona papryka chili, drumstick, marchew, fasola, papryka i groch. W dniu 13 października, Shri...
czytaj dalej
Ramiro Arnedo prezentuje swoje nowości związane z odpornością na targach Fruit Attraction.
2024-10-10 00:00
Firma jest bardzo dobrze ugruntowana w uprawie szklarniowej takich warzyw jak papryka, pomidor, bakłażan, ogórek, fasola oraz melon; oraz w uprawie w polu, zwłaszcza w przypadku papryki przemysłowej, selera i sałaty.
czytaj dalej
Producentom grochu i fasoli zostanie udostępniony nowy format Listy Opisowej na rok 2025.
2024-09-27 13:00
Organizacja Badań Procesorów i Producentów (PGRO) przyjmie nowy format na uroczyste wprowadzenie Listy Opisowej (DL) na rok 2025 dla grochu i fasoli, aby dać większej liczbie producentów szansę zaangażowania się w prace badawcze.
czytaj dalej
Fresh Market 2024: Największe Spotkanie B2B Branży Owoców, Warzyw i Kwiatów w Europie Środkowo-Wschodniej
2024-09-21 09:27
18 września 2024 roku w Centrum Konferencyjnym Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim odbył się Fresh Market 2024 – największe spotkanie B2B w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej, dedykowane branży świeżych owoców, warzyw i kwiatów. Wydarzenie zgromadziło kluczowych producentów, dostawców oraz kupców z najważniejszych sieci handlowych w Polsce i sąsiednich krajach.
czytaj dalej
czytaj dalej
Melandri, różowa fasola w walce z rakiem
2024-09-20 00:00
Zbliża się październik, miesiąc profilaktyki raka piersi, i rozpoczynają się pierwsze inicjatywy. Jedną z nich wyróżnia się firma Melandri Gaudenzio, przedsiębiorstwo zorientowane na innowacje prowadzone przez kobiety, które prezentuje Różowy Fasola pod marką Melandri Natura&Salute. Jest to inicjatywa, która...
czytaj dalej
Jak kształtował się eksport polskiej mrożonej fasoli w pierwszym półroczu 2024 roku? Analizujemy dane GUS.
czytaj dalej
Środek ochrony roślin POLUX z substancją czynną deltametryna nie jest już zatwierdzony do stosowania w pojedynczych zastosowaniach.
2024-09-17 08:00
Jak informuje QS, powołując się na Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności (BVL), Komisja Europejska rozporządzeniem (UE) nr 2024/1342 z dnia 21 kwietnia 2024 r. obniżyła dopuszczalne maksymalne stężenie pozostałości (RHG) deltametryny w fasoli po przeprowadzeniu przeglądu.
czytaj dalej
Nepal rozpoczął swoje pierwsze eksport warzyw do Kataru, przy wsparciu chińskiej wiedzy fachowej i pomocy finansowej. Przesyłka, składająca się z 1500 kilogramów czerwonych papryczek chili z odmiany red cherry, fasoli płaskiej i gorzkich melonów została uprawiana przez 20 rolników z gminy Dakshinkali. Ta przedsięwzięcie oznacza
czytaj dalej
Fasolka szparagowa: Importowana głównie z Holandii.
2024-08-23 13:00
Głównym importerem od lat są Niderlandy. W ubiegłym roku dostarczyły one około 10 160 ton fasoli do Niemiec. Oznacza to ponad podwojenie importu w porównaniu z 2022 rokiem. Po zakończeniu sezonu w Europie Środkowej, coraz więcej fasoli zaczyna być importowane spoza kontynentu.
czytaj dalej
FDA zaklasyfikowała wycofanie warzyw w USA jako ryzyko klasy I.
2024-08-20 00:00
Amerykańska Administracja ds. Żywności i Leków (FDA) sklasyfikowała wycołanie warzyw jako ryzyko klasy I. Firma RS Hanline and Company, Inc., zainicjowała wycołanie produktów jalapeno, fasoli szparagowej i papryki zielonej pod koniec lipca z powodu potencjalnego zanieczyszczenia Listerią. Dotknięte produkty zostały rozprowadzone...
czytaj dalej