Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wyższa sprzedaż żywności ekologicznej

Jak podaje "Rzeczpospolita", producenci liczą na wysoki poziom sprzedaży w kolejnych latach ze względy na rosnącą świadomość, dotyczącą pozytywnego wpływu żywności ekologicznej na zdrowie człowieka. Zwiększaniu sprzedaży ekologicznej żywności w Polsce sprzyja m.in. fakt, że rynek ten jest nadal młody w porównaniu z rynkami Zachodniej Europy.

"Certyfikowana żywność ekologiczna, m.in. ze względu na stosunkowo wysoką cenę, nie jest masowa i podlega takim samym trendom, jak produkty luksusowe, odporne na kryzys" – powiedział gazecie prezes zakładu mleczarskiego EkoŁukta Robert Saluda. W tym roku sprzedaż w w EkoŁukta powinna zwiększyć się o 15-20 proc.

Z najnowszego badania TNS Opinie, zleconego przez Organic Farma Zdrowia, wynika, że 30 proc. Polaków kupuje żywność ekologiczną, w tym 4 proc. robi to stale, a pozostałe 26 proc. zaopatruje się w ekożywność nieregularnie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE