Zalewamy Rosję żywnością
2013-02-12 07:51
Wzrost tempa, w jakim rosła w ubiegłym roku sprzedaż polskich produktów spożywczych i rolnych na rynek rosyjski, był niemal dwa razy szybszy niż w przypadku całego eksportu tych towarów. Obecny rok nie powinien być gorszy.
- Eksport rolno-spożywczy do Rosji może znowu pójść w górę o mniej więcej jedną trzecią - mówi Michał Koleśnikow, ekonomista Banku BGŻ.
- W osiągnieciu lidera na rynku rosyjskiego pomagają nam niższe ceny niż w Europie Zachodniej. Naszym atutem w stosunku do producentów z Ameryki bądź Australii jest też niewielka odległość. Koszty transportu są relatywnie niskie, możemy więc pozwolić sobie na np. eksport chłodzonego mięsa - tłumaczy Michał Koleśnikow.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Rosja – „kosmiczne” warzywa są bezpieczne
2013-02-11 14:20
Rosyjscy naukowcy poddali badaniom warzywa uprawiane na stacji kosmicznej. Celem badań było stwierdzenie, czy uprawiane w taki sposób warzywa są bezpieczne dla zdrowia.
czytaj dalej
Rosja – warzywa droższe niż przed rokiem
2013-02-06 10:32
Portal fruitinfo.ru informuje, że ceny podstawowych warzyw są obecnie w Rosji znacznie wyższe niż przed rokiem.
czytaj dalej
Rosja: spadek popytu na koncentrat jabłkowy
2013-02-04 14:25
Na rynku rosyjskim notuje się tendencję spadkową na popyt koncentratu jabłkowego.
czytaj dalej



