Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rosja – „kosmiczne” warzywa są bezpieczne

Według rosyjskich naukowców warzywa uprawiane na pokładzie międzynarodowej stacji kosmicznej (ISS) mogą być spożywane bez obawy zatrucia. Naukowcy przez kilka lat badali warzywa wzrastające na okołoziemskiej orbicie. Między innymi badania objęły japońską kapustę i japońską sałatę Misuna.

Przedstawiciel moskiewskiego Instytutu Problemów Medyczno – Biologicznych potwierdził, że próbki kapusty zostały sprowadzone na Ziemię. W składzie biomasy „kosmicznej” kapusty nie wykryto żadnych odchyleń w stosunku do kapusty uprawianej na Ziemi.

Z mikrobiologicznego punktu widzenia próbki z kosmosu były całkowicie bezpieczne do konsumpcji. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne jest kluczowym czynnikiem dla przydatności warzyw i owoców w żywieniu kosmonautów. Chodzi o to, że warzywa i owoce nie mogą być myte wodą na pokładach statków kosmicznych, na których panuje nieważkość.

Rosyjscy naukowcy planują wykorzystać wyniki tych eksperymentów do stworzenia listy roślin nadających się do uprawy w czasie długotrwałych misji kosmicznych, w tym załogowych lotów na Marsa i dalej.

Słowa kluczowe: warzywa, hodowla warzyw, kosmos
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem