Znakowanie żywności
2010-03-19 00:00
Prawie półtora roku w Parlamencie Europejskim trwały prace nad ostatecznym kształtem przepisów o znakowaniu żywności. W końcu osiągnięto kompromis i przyjęto projekt niemieckiej deputowanej.– informuje Anna Katner z Redakcji Rolnej TVP.pl.
Dla konsumentów oznacza to, że łatwiej będzie wybierać odpowiednie produkty, etykiety będą uproszczone i ujednolicone, a co najważniejsze nie mogą wprowadzać klientów w błąd.
W całej Unii zmienią się etykiety na wszystkich produktach żywnościowych. Producenci, którzy do tej pory nie zamieszczali informacji o kaloryczności produktów, zawartości tłuszczu, cukru i soli będą musieli to zmienić.
Informacje o kraju pochodzenia żywności mają znaleźć się obowiązkowo na mięsa czerwonego, drobiu, produktów mleczarskich oraz świeżych warzyw i owoców.
Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl
Źródło: ww6.tvp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dla konsumentów oznacza to, że łatwiej będzie wybierać odpowiednie produkty, etykiety będą uproszczone i ujednolicone, a co najważniejsze nie mogą wprowadzać klientów w błąd.
W całej Unii zmienią się etykiety na wszystkich produktach żywnościowych. Producenci, którzy do tej pory nie zamieszczali informacji o kaloryczności produktów, zawartości tłuszczu, cukru i soli będą musieli to zmienić.
Informacje o kraju pochodzenia żywności mają znaleźć się obowiązkowo na mięsa czerwonego, drobiu, produktów mleczarskich oraz świeżych warzyw i owoców.
Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl
Źródło: ww6.tvp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem