Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Znakowanie żywności

2010-03-19 00:00
Prawie półtora roku w Parlamencie Europejskim trwały prace nad ostatecznym kształtem przepisów o znakowaniu żywności. W końcu osiągnięto kompromis i przyjęto projekt niemieckiej deputowanej.– informuje Anna Katner z Redakcji Rolnej TVP.pl.  

Dla konsumentów oznacza to, że łatwiej będzie wybierać odpowiednie produkty, etykiety będą uproszczone i ujednolicone, a co najważniejsze nie mogą wprowadzać klientów w błąd.

W całej Unii zmienią się etykiety na wszystkich produktach żywnościowych. Producenci, którzy do tej pory nie zamieszczali informacji o kaloryczności produktów, zawartości tłuszczu, cukru i soli będą musieli to zmienić.
Informacje o kraju pochodzenia żywności mają znaleźć się obowiązkowo na mięsa czerwonego, drobiu, produktów mleczarskich oraz świeżych warzyw i owoców.

Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl


Źródło: ww6.tvp.pl


Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl



Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem