Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Jak oraz gdzie szukać zatrudnienia w branży żywnościowej?

2023-12-20 18:58

Branża żywnościowa obejmuje wszystkie przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem spożywczym i przygotowaniem produktów do spożycia, po ich odpowiednim przyrządzeniu lub bezpośrednio. Przedsiębiorstwa z branży żywnościowej są dostawcami dla supermarketów i hurtowni, ale także dla gastronomii. Praca w tym obszarze jest bardzo różnorodna, ponieważ obejmuje wiele stanowisk i procesów. Sprawdź, gdzie szukać ofert, jakie są wymagania i perspektywy.

 

Poszukiwanie pracy w branży żywnościowej – od czego zacząć?

Pracy w każdej branży warto obecnie szukać przez internet. Tutaj jednak należy być ostrożnym – możliwość pozostania anonimowym skłania licznych oszustów do publikowania fałszywych ogłoszeń, których celem jest wyłudzenie danych osobowych albo przesłanie linków zawierających szkodliwe oprogramowanie (tzw. phishing).

Istnieje jednak prosty sposób na zagwarantowanie sobie bezpieczeństwa – to poszukiwanie zatrudnienia przez zaufane serwisy internetowe, takie jak GoWork.pl. Przed publikacją swojego pierwszego ogłoszenia, każdy pracodawca jest weryfikowany – nie ma więc mowy o oszustwie. Co więcej, kandydat ma również możliwość zadawania pytań oraz zapoznawania się z ocenami, opiniami i komentarzami byłych i obecnych pracowników. Warto więc skorzystać z tego rozwiązania.

Jakie perspektywy oferuje branża żywnościowa?

W branży żywnościowej można znaleźć pracę na licznych stanowiskach. Do podstawowych, najsłabiej płatnych, ale też wymagających minimum umiejętności, należy praca przy taśmach produkcyjnych, gdzie dochodzi np. do wstępnej obróbki czy do pakowania produktów. W każdym tego typu zakładzie potrzebni są także wykwalifikowani pracownicy kontroli jakości, technolodzy procesów, automatycy i planiści. Nie może zabraknąć oczywiście standardowego personelu: pracowników administracji, księgowości czy IT.

Bardzo często branża żywnościowa współpracuje z gospodarstwami rolnymi czy z głównymi odbiorcami, dlatego oferty dotyczą również stanowisk związanych z transportem i logistyką. Jeśli dochodzi do eksportu produktów, niezbędny jest dział sprzedaży międzynarodowej – a zatem branża daje naprawdę wiele perspektyw.

Czy branża żywnościowa stanowi stabilny rynek pracy?

Wybierając karierę zawodową w branży żywnościowej, możemy być pewni zatrudnienia właściwie do końca życia. Obszar ten stanowi jedną z kluczowych gałęzi gospodarki. Jedzenie jest natomiast podstawową potrzebą i trudno wyobrazić sobie sytuację, w której zapotrzebowanie na przedsiębiorstwa przetwórcze miałoby gwałtownie zmaleć.

Część prac za ludzi wykonują obecnie roboty, ale nie spowodowało to masowych zwolnień. Wręcz przeciwnie – pracownicy przenoszeni są na ciekawsze, bardziej ambitne stanowiska, podczas gdy maszyny wykonują trudne i nieciekawe zadania.

Praca w branży żywnościowej – czego wymagają pracodawcy?

W zależności od stanowiska, wymagania pracodawców bywają bardzo różne. Od osób zatrudnionych przy taśmach oczekuje się przede wszystkim skrupulatności, punktualności i umiejętności pracy w określonym rytmie. Niezbędna jest również aktualna książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Im bardziej zaawansowane stanowisko, tym bardziej rosną oczekiwania pracodawcy. Do zatrudnienia w kontroli jakości czy w planowaniu produkcji potrzebne będzie najczęściej wykształcenie wyższe kierunkowe. Przydaje się także doświadczenie – dlatego rozwój kariery warto zacząć jeszcze w szkole czy na studiach, uczestnicząc w programach staży i praktyk.

Słowa kluczowe: praca sezonowa, praca, praca na wsi
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem