Lokalne smaki na globalnej scenie – jak regionalne produkty zdobywają świat?
Czym wyróżniają się lokalne produkty?
Ostatnie lata na rynku żywności przyniosły wyraźny zwrot ku naturze. Obecnie wielu konsumentów zwraca uwagę nie tylko na cenę produktów, ale także ich skład i proces produkcji. Wśród wielu podobnych towarów wyróżniają się produkty regionalne, które często stanowią znak rozpoznawczy miast, województw czy krain geograficznych.
Lokalna żywność wytwarzana jest na bazie regionalnych, często unikalnych, surowców — według tradycyjnych receptur. Dzięki temu zyskuje szczególne właściwości. Regionalne produkty często produkowane są z wykorzystaniem naturalnych procesów, przez co nie zawierają szkodliwych substancji i mają wyższą zawartość prozdrowotnych składników. Ich największym walorem jest jednak wyjątkowy smak, charakterystyczny dla danego miejsca.
Produkcja regionalnej żywności daje duże możliwości producentom i dostawcom spożywczym. Przede wszystkim pozwala znaleźć niszę na rynku i uniknąć konkurencji ze strony wielkich koncernów żywnościowych. Lokalna żywność ułatwia budowanie rozpoznawalności marki i tworzenie bazy lojalnych klientów. Dodatkowo idealnie wpisuje się w aktualne trendy konsumenckie związane z wyborem naturalnej i ekologicznej żywności.
Producenci i dostawcy produktów lokalnych mają szerokie możliwości znalezienia odbiorców swojej żywności zarówno na rynku lokalnym, jak i międzynarodowym. Polskie produkty regionalne mogą być sprzedawane na bazarach, rynkach miast, w restauracjach czy sklepach. Wiele z nich budzi szczególne zainteresowanie turystów i mieszkańców innych państw, dlatego producenci mogą także zdecydować się na eksport żywności z Polski.
Targi WorldFood Poland — unikalna szansa na promocję żywności regionalnej
Wytwórcy i dostawcy regionalnych produktów, zarówno dopiero wchodzący na rynek, jak i obecni na nim od wielu lat, często poszukują nowych metod promocji swoich wyrobów. Skutecznym sposobem na reklamę, rozszerzenie bazy klientów i nawiązanie kontaktów biznesowych może okazać się udział w wydarzeniach branżowych, takich jak międzynarodowe targi żywności WorldFood Poland. Podczas tego wydarzenia producenci będą mieli szansę nie tylko zaprezentować swoje produkty, ale również pogłębić wiedzę i poznać nowinki branżowe, co może być pomocne w rozwijaniu oferty.
Dodatkowo to szansa na nawiązanie kontaktów międzynarodowych dla wszystkich, którzy planują eksport żywności.
Udział w targach to również wyjątkowa okazja dla konsumentów na degustację produktów regionalnych z całego świata. Z pewnością warto więc wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu o zasięgu międzynarodowym.