Produkcja owoców i warzyw na świecie za rok 2011
Według danych AMI w 2011 roku zebrano około 850,0 mln ton warzyw oraz około 725,0 mln ton owoców wraz z melonami. Analizując te wyniki w stosunku do danych za rok 2010 można stwierdzić, iż zdecydowanie wzrosła produkcja jabłek zwłaszcza na półkuli północnej, zaś zbiory cytrusów pozostały za to na niezmienionym wobec roku poprzedniego poziomie. Na pierwszym miejscu wśród owoców królowały melony, zaraz za nimi banany ze zbiorami po około 100 mln ton, a następnie jabłka, winogrona oraz pomarańcze, których zebrano po około 70,0 mln ton. Ogółem te pięć gatunków owoców stanowiło ponad 60% globalnych zbiorów owoców na całym świecie.
W przypadku warzyw w pierwszej światowej piątce w 2011 roku plasowały się pomidory, cebula, kapusta ogórki oraz bakłażany, których łączne zbiory stanowiły w sumie ponad 45% wszystkich zebranych warzyw na świecie w minionym roku.
Kraje Unii Europejskiej pozostają czołowym regionem importującym owoce na świecie. Natomiast w przypadku warzyw w zależności od wolumenu handlu zagranicznego ustępują w niektórych latach jedynie Stanom Zjednoczonym.
Jak wynika z najnowszych danych AMI, w minionym, 2011 roku zbory owoców w państwach Unii Europejskiej były o 5 proc. wyższe wobec roku 2010 i oszacowano je na 37,0 mln ton. O 3 proc. wyższa była również produkcja warzyw, która zamknęła się wielkością 63,0 mln ton.